Predstava „64“ Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u izvođenju ansambla Atelje 212, osvojila je dva priznanja na 32. Festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu. Štivičić je dobitnica nagrade Marul za savremeni dramski tekst, a publika je ovaj komad proglasila za najbolju predstavu.

Dodelom nagrada sinoć su zatvoreni 32. Marulićevi dani na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Žiri je u obrazloženju nagrade Marul za savremeni dramski tekst istakao: „Svojim vještim dramskim rukopisom, Tena Štivičić u drami 64 suvremenoj hrvatskoj dramskoj literaturi donosi ženski lik koji unutar prepoznatljivih narativnih okvira uspostavlja prostor vlastite neovisnosti i bori se za njega u svakom aspektu teksta. U žanru anti-romantične komedije inteligentnog humora, autorica uspijeva izbjeći počesto nevidljive zamke mizoginije suvremenog društva te pritom ispisuje pažljivo strukturiran tekst visoke izvedbenosti“.

Tena Štivičić, dramski pisac, dramaturg, dramska spisateljica
Tena Štivičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tena Štivičić koja zbog obaveza u Velikoj Britaniji nije bila u mogućnosti da prisustvuje ovom događaju, poslala je poruku: „Hvala prvo publici. Nagrada publike je uvijek ona koja posebno znači, a pogotovo na domaćem terenu. Velika hvala i žiriju na nagradi za tekst, koji su, vjerujem nagradili i jer su ga doživjeli u iznimnoj izvedbi Ateljea 212. Hvala stoga i ansamblu Ateljea 212 predvođenih genijalnom Hanom Selimović, i Alisi Stojanović, na njihovoj ljubavi i entuzijazmu, i zamamnoj energiji koja ovaj tekst prikazuje u najboljem svijetlu“.

Po oceni žirija najbolja predstava festivala je monodrama „Mala čuda“ Sanje Milardović, nastala u koprodukciji Teatra Exit i Umjetničke organizacije Teatrum.

Za dramu „U agoniji“ u produkciji HNK Zagreb, nagradu Marul su osvojili reditelj Ivica Buljan, Vid Adam Hribar za dramaturgiju drame, kao i glumica Nina Violić za ulogu Laure Lenbach.
Za glumačko ostvarenje je nagrađena i Katarina Romac za ulogu Paščoke u predstavi „Usidrene“, koprodukcija GDK Gavella, HNK Split, Zagreb i HNK Zadar.

Split Marulićevi dani, predstava Ateljea 212, predstava 64 u Hrvatskom narodnom kazalištu, HNK
Hrvatsko narodno kazalište Split Foto: Suzana Sudar/Nova.rs

Ivan Marušić Klif je dobitnik priznanja za umetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svetla, originalnu glazbu itd.) za predstavu „Ja sam ona koja nisam“, produkcija Zagrebačko kazalište mladih.
Žiri čitalaca „Slobodne Dalmacije“ koji tradicionalno dodeljuje nagradu za glumačko ostvarenje, odlučio je da to priznanje dobije Dei Presečki za naslovnu ulogu u predstavi „Matiaš, Grabancijaš, Dijak“.

32. Marulićevi dani otvoreni su 21. aprila, a po izboru selektorke Kim Cuculić za nagrade se takmičilo deset predstava pozorišta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bonus video: Tanja Bošković – 65 godina Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare