Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u "Nečistoj krvi". Foto: FAME Solutions/Promo

Film "Nečista krv - greh predaka" po motivima dela Bore Stankovića i scenariju sineaste Voje Nanovića u režiji Milutina Petrovića bioskopska publika trebalo bi da vidi od leta, a u susret tome sada je predstavljen i prvi trejler ovog ostvarenja sa Draganom Bjelogrlićem, Anđelom Jovanović, Katarinom Radivojević, Feđom Štukanom i Nelom Mihailović u glavnim ulogama.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv“, navodi se u opisu ovog filma.

Katarina Radivojević u „Nečistoj krvi“ Foto: FAME Solutions/Promo

Film je snimljen prema scenariju kultnog domaćeg sineaste Vojislava Voje Nanovića nastalom pre nepunih pola veka, a adaptaciju je uradila Milena Marković.

– Poslednjih godina kružile su glasine o fenomenalnom izgubljenom scenariju koje je sedamdesetih godina prošlog veka napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije, Vojislav Voja Nanović. Sve informacije su bile nepotpune i niko nije mogao da kaže sa sigurnošću da li je priča stvarna ili je samo reč o nekoj urbanoj legendi. Onda trideset godina kasnije, uz pomoć Bojane Andrić, u prašnjavom arhivu odbačenih ugovora i zastarelih radnih knjižica pronalazim poslednji primerak scenarija na požutelom peliru. Voja Nanović je jedan veliki, u potpunosti zapostavljen genije naše kinematografije, i mnogo sam ponosan što sam u prilici da naslikam tu grandioznu figuraciju na bazi njegovih skica – kaže reditelj Milutin Petrović.

Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun Nečista krv. Foto: FAME Solutions/Promo

Snimanje ambicioznog filmsko-serijskog projekta (tada pod radnim naslovom „Nečista krv“ i „Hadžijino zvono“), počelo je prošlog leta u Ripnju, gde je bila postavljena i zahtevna scenografija koja je deo naselja pod Avalom pretvorila u filmsko Vranje. Scenografiju čini nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvizite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa. Za potrebe snimanja su, pored domaćih, angažovani i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke.

Nečista krv. Foto: FAME Solutions/Promo

Producenti iz kuće „This and That“, koja stoji iza filma, kažu da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od veka napisao Bora Stanković, a u filmske junake oblikovao Nanović. Film su podržali Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije i medijski potprogram „Kreativne Evrope“, a u regionalnu bioskopsku distribuciju krenuće iz Srbije, od 26. avgusta, navode producenti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare