Jedan od eksponata Marka Velka Foto: Galerija Novembar/Promo

Samostalna izložba umetnika Marka Velka "Prostor za disanje" (Breathing Space) biće otvorena 29. aprila u galeriji "Novembar", saopšteno je iz ove beogradske galerijske institucije.

Umetnik, koji se školovao u Francuskoj gde i danas živi, predstaviće u ovoj galeriji svoje crteže nastale u periodu od 2015. do danas.

Crteži, uvršćeni na postavku, pokazuju svu raznovrsnost tema koje umetnik obrađuje – od referenci na istoriju i mitologiju, preko stvarnih ili fiktivnih likova, do simboličkih ili apstraktnih predstava i predela.

S obzirom da su crteži načinjeni ugljem, posmatraču je istovremeno „sve jasno ali i zamagljeno“, a tom mističnošću u izrazu umetnik posetioce ostavlja nemim i zamišljenim, podstiče u njima mir i uznemirenost, i galeriju pretvara iz prostora za gledanje u „prostor za disanje“.

Marko Velk rođen je 1969. godine u Splitu, a odrastao je u Parizu, gde je završio „Atelier de Sèvres“ i „École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs“. Jedan semestar  proveo je i na umetničkom koledžu „Sent Martins“ u Londonu. Do 2010. predavao je crtanje u Parizu, da bi se potom preselio u Njujork. Prošle godine vratio se u Francusku. Još 1990. godine počeo je da izlaže na samostalnim i grupnim postavkama širom Evrope i Amerike.

Izložba „Prostor za disanje“ biće otvorena do 6. juna u galeriji „Novembar“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar