Foto: Naples carabinieri

Slika Sandra Botičelija za koju se verovalo da je zaboravljena više od 50 godina nakon što je nestala iz italijanskog državnog registra, pronađena je u porodičnoj kući u blizini Napulja. Umetničko delo, koje datira iz 15. veka i za koje se veruje da vredi oko 100 miliona evra, prvobitno je bilo smešteno u crkvi u gradu Santa Marija la Karita, pre nego što je povereno lokalnoj porodici koja ga je generacijama čuvala u privatnoj rezidenciji.

Iz nepoznatih razloga, jedna od poslednjih slika italijanskog renesansnog majstora, najpoznatijeg po delima „Rođenje Venere“ i „Proleće“, tada je nestala iz državnog registra, pa se verovalo da je potpuno izgubljena, prenosi „Gardijan“. Slika je u lošem stanju, sa brojnim abrazijama i hromatskim izmenama izazvanim oksidacijom lakova. Platno će sada biti podvrgnuto opsežnim restauratorskim radovima u nadi da će konačno moći da se vidi u javnosti.

Masimilijano Kroče iz komande karabinjera za zaštitu kulturnog nasleđa Napulja rekao je da su vlasti poslednji put pregledale privatnu rezidenciju u kojoj je čuvana Botičelijeva slika pre više od 50 godina.

– Od tada je, neobjašnjivo, vlast na nju zaboravila. Nakon istraživanja koje radove treba proveriti, shvatili smo da se Botičelijeva slika nalazi u privatnoj kući više od 50 godina – izjavio je Kroče i dodao da karabinjeri istražuju da li slika zaista pripada porodici koja ju je čuvala više od jednog veka.

– Ako utvrdimo da porodica koja je posedovala sliku nije imala pravo da je zadrži, onda će ona preći u ruke države. U suprotnom, mogla bi da ostane vlasništvo porodice, ali da bude izložena u muzeju zbog veće bezbednosti.

Sandro Botičeli, Banket u borovoj šumi (iz osme priče petog dana o Nastađu delji Onestiju), 1482-3, Foto: Wikipedia.org

Kroče je naveo da slika ove vrste, uprkos tome što je uvrštena u dela italijanske države od javnog interesa, može biti u vlasništvu pojedinca sve dok on može da garantuje njenu bezbednost, očuvanje i negu.

Istoričar umetnosti Pepe Di Masa rekao je da je pronađena slika jedno od Botičelijevih omiljenih dela jer je Madona koju prikazuje inspirisana Simonetom Kataneo Vespuči, umetnikovom muzom i ljubavnicom, koja je umrla u 23. godini. Botičeli je sliku poklonio papi Sikstu IV, koji ju je potom predao maloj seoskoj crkvi Santa Marija dele Gracie, u opštini Santa Marija la Karita u Napulju. Papi je u to vreme nedostajalo novca, pa je sliku poklonio crkvi da bi stekao naklonost porodice Mediči, koja je kupila imanje u napuljskom selu da bi se bavila vinogradarstvom.

Bonus video: Pikaso – Život je komedija za one koji misle, a tragedija za one koji osećaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar