Foto: Ultima Generazione/Handout via REUTER

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine "zalepili" su ruke na staklo koje štiti remek delo Sandra Botičelija u galeriji Ufici u Firenci.

Muzej je saopštio da je zahvaljujući staklu, postavljenom iz predostrožnosti pre nekoliko godina, zaštićena slika „Proleće“, kao i još jedno remek-delo slavnog renesansnog umetnika, „Rađenje Venere“.

Foto: TANJUG/Ultima Generation via AP

Dva kultna platna firentinskog majstora datiraju iz kasnog 15. veka. Slika koja se u originalu zove „La nascita di Venere“ visoka je oko dva metra i široka više od tri metra.

Karabinjeri su rekli da su dve mlade žene i jedan muškarac, italijanski državljani, kupili ulaznice i organizovali protest u Uficijevoj sobi posvećenoj slikaru.

Foto: TANJUG/Ultima Generation via AP

Aktivisti su sedeli na podu i istakli transparent na kojem je pisalo „Poslednja generacija bez gasa bez uglja“, saopštila je policija.

List Korijere dela sera citirao je aktiviste koji su u izjavi upitali „da li je danas moguće videti ovako lepo proleće?“, misleći na Botičelijevu sliku.

Njih troje su odvedeni u policijsku stanicu u Firenci. Italijanski mediji navode da su aktivistima izdata zvanična naređenja da se tri godine klone ovog turističko popularnog grada, koristeći strategiju sličnu onoj u Italiji koja se često primenjuje na nasilne fudbalske navijače, piše „Euronews“.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar