Slobodan Tišma, pisac, intervju
Slobodan Tišma Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Razgovor o romansiranoj autografiji "Astal tiš riba friš – Život pesnika political nigredo" (Nojzac, Novi Sad,2022) Slobodana Tišme, održaće se u petak, 29. jula od 19 časova u UK Parobrod. O rukopisu sa naratorom pod imenom Astal, osim autora, govoriće Relja Dražić, izdavač i Katarina Lazić, uredica književno-tribinskog programa u Parobrodu.

Kao u nekoj vrsti ispovesti, Slobodan Tišma piše portret umetnika u mladosti, garniran razmišljanjima o svetu, umetnosti i životu u obliku kratkih eseja.

Pisac piše prostorno-vremenski nigredo o uličnom, ali i porodičnom nasilju, u skladu sa citatom na početku knjige, o relativizaciji naracije i identiteta, kojom mogućom postaje demokratizacija u politici. ”Dimenzija greške” kao u ranijem kreativnom izrazu Slobodana Tišme, egzistencijalno, intimno, ali pre svega pobunjenički, isijava u pasusima predviđenim za ”brisanje”.

Foto: UK Parobrod/Promo

U njima su: Aleksandar Tišma, Dragan Prole, Milan Rakovac, Kaja, majka braće Mandić, Borka Pavićević. Do kraja ovog prvog dela trilogije, Život pesnika je u okovima dokoličarenja, ”nevidljive umetnosti”, iz perioda kada beše grafit: Liman do Darkvuda.

Iako je ime sve – Nomen est omen, narator čuva ili se odriče identiteta. Pod raznim imenima, umnožen, čitaoca (od)vodi od Urvideka / Ujvideka preko Hercegovine, Zagreba, Istre, Trsta i beogradskih kafanica Ohrid i Bled, do starogradskog Parobroda. Tamo ga, pored Peđe Vraneševića, vidimo/čujemo, da govori o domaćem poetsko-muzičkom idiomu: bećarcu.

Bonus video – Vidojković: Za uvrede tražimo 400 hiljada i idemo do kraja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar