Vladika Grigorije Foto: Kuća Ive Andrića

U prepunoj bašti Kuće nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom sinoć su predstavljena „Nebeska dvorišta“, nova knjiga Vladike Grigorija, koja govori o njegovom rodnom mjestu, ljepoti i stradanju jedne zajednice.

Vladika Grigorije istakao je da je Mladen Durić umro 17. juna 1992. i da je Grigorije, koji piše o njemu 30 godina kasnije, privilegovan samo zato jer ga je dobro poznavao.

„Grigorije nema 55, nego 30 godina. I tu sam ja u prednosti u odnosu na sve druge ljude koji su rođeni 1967. U tom mom tridesetogodišnjem životu, koji je iznikao iz 25 života kao iz nečega što je umrlo – rodilo se nešto ili neko drugi. Misim da sam u knjizi uspio da ne dajem odgovore. Nije važno da dobro odgovorimo već da dobro pitamo i da budemo svjesni da Bog pita nas. On je kao pitanje i onaj koji pita, a ne onaj koji odgovara.

„U ovoj knjizi ima bezbroj otvorenih pitanja, neodgovorenih, i meni je kao svešteniku to bio veliki izazov i velika muka, jer ima mnogo odgovora koje čovjek može da dâ, ali prava stvar je kad vidiš da je život tajna, kada je smrt tajna i da se stvari pred našim očima odvijaju na jedan tajanstven način. Ova noć je tajanstvena. Sve je tajna i ne treba da se toga plašimo. U tajni treba da učestvujemo i da je konzumiramo. To je, u stvari, ono što je život“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije Foto: Kuća Ive Andrića

Književnik Dejan Kukić istakao je da Vladika Grigorije ovom knjigom nije želio da prenese teološku učenost, nego je imao potrebu da prikaže lične puteve.

„Ti njegovi putevi su uznemiravajući. To nije knjiga radi pisanja i čitanja, to je knjiga preispitivanja. Ona čitaoca dovodi u sumnju i nespokoj jer ona preispituje istinu o piscu, istražuje njegov strah i strepnju, njegov zanos, njegovo skriveno i otkriveno, postavlja pitanje o drugom koji je dio sebe, o zagonetnom, jasnom, nejasnom u društvu u kojem živi i kojem pripovijeda svoju vjeru, o protivrječnostima u kojima živimo, o usponu i padu nas današnjih ovdje“, kazao je Kukić.

Tih ratnih 90-tih godina, vladika Grigorije se našao između dva problema: da pomogne svojima i duhovnom željom da se posveti duhovnom životu, što je za Kukića najvažnija tema.

Vladika Grigorije Foto: Kuća Ive Andrića

Leksikograf i pisac Vlaho Bogišić kazao je da knjigu „Nebeska dvorišta“ treba čitati kao potvrdu svog ljudskog izbora.

„Stvari nikada nisu dobre na način kao kad ih prikazuje akademski, teološki, pa ni filozofski svijet. Stvari su onakve kako to kaže Grigorijev djed – „nagrabusićeš“. Nagrabusio je, samo je pitanje ko. Kada se stvarno uđe i manastir, kao što je Grigorije, tada nestaju naši obični svjetovi i jezici, pape i episkopi, Servatensi i Andrići i nastaje to nešto u čemu se kao u ogledalu prepoznaje sve što mi sa ove strane te kapije radimo. Jedna od rijetkih potvrda s naše strane, ne Grigorijeve, našega svijeta u kojem čitamo i živimo da bismo se lakše i ljepše kretali jesu priručnici kakva su „Nebeska dvorišta“.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Danilo Babović, a moderator je bila Danijela Jelić. Promociji u Kući nobelovca Iva Andrića prisustvovali su predstavnici Crkvene opštine Herceg Novi i predsjednik Stevan Katić sa saradnicima.

Komentari

Svi komentari (0)