Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Za nešto više od mesec dana, tačnije 31. maja jedna od retkih živih legendi svetske kinematografije Klint Istvud proslaviće 93. rođendan.

Pozne godine, očigledno, nisu prepreka čoveku koji je tokom karijere odigrao više od 60 uloga, i režirao četrdesetak filmova da krene u novu avanturu. S tim što će, možda, biti poslednja…

Prošlog meseca svetski mediji spekulisali su da će se Klint Istvud uskoro upustiti u režiju novog filma, prvog posle dve godine. Iako je poslednje rediteljsko ostvarenje Istvuda „Plači mačo“ iz 2021. prošlo neslavno na boks ofisu, veliki glumac i sineasta potvrdio je da će režirati film „Juror #2“ u produkciji kuće „Vorner braders“. U pitanju je triler, a priča se plete oko jednog porotnika. Naime, kratak kroki scenarija glasio bi da jedan porotnik na suđenju za ubistvo neimenovanom počiniocu shvata da je on, možda, odgovoran za smrt žrtve, zbog čega se suočava s moralnom bitkom, ne znajući kako da se ponaša na suđenju…

U novom Istvudovom filmu će, kako prenosi „Far aut magazin„, igrati britanski glumac Nikolas Hoult i australijska glumica Toni Kolet. Hoult, koji se proslavio još kao klinac u adaptaciji romana Nika Hornbija „Sve o dečaku“, najpoznatiji je blokbasterima „Iks-men: Prva klasa“ i „Pobesneli Maks: Auto-put besa“, a Koletova, koja je takođe, uz Houlta i Hjua Granta igrala u ostvarenju iz 2002. „Sve o dečaku“, glumica je impresivne filmografije. „Šesto čulo“, „Sati“, „Mala mis Sanšajn“, „Nasleđeno zlo“, „Aleja noćnih mora“, samo su neki od naslova iz njenog glumačkog opusa.

Nikolas Hoult i Toni Kolet u filmu Sve o dečaku Foto: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Na velikom platnu Klint Istvud, rođen 31. maja 1930. u San Francusku, slavu stiče ulogama u kultnim špageti-vesternima Serđa Leonea „Za šaku dolara“ 1964, „Za dolar više“ godinu dana kasnije i „Dobar, loš, zao“ iz 1966.

Uz Leoneove klasike jednako je kao glumac poznat i zbog uloge poručnika Harija Kalahana, zahvaljujući prvom u nizu filmova o „Prljavom Hariju“. Rediteljski debi imao je iste godine, 1971. kada je premijerno prikazan „Hari/Škorpion ubija“ Dona Sigela – s ostvarenjem „Jeza u noći“.

I dok bi teško bilo pobrojati sve uloge Klinta Istvuda, ono što je izvesno jeste da će „Juror #2″ biti 40. film koji će Istvud potpisati kao reditelj. Za svoje rediteljske domete velikan kinematografije čak dva puta je ovenčan Oskarima – za „Neoprošteno“ i „Devojku od milion dolara“.

U neovesternu „Neoprošteno“ iz 1992. Istvud je igrao i glavnu ulogu ostarelog bivšeg revolveraša, a od devet nominacija za Oskara (među kojima i za najboljeg glumca), osvojio je četiri zlatne statue Američke akademije.

Za „Devojku od milion dolara“, iz 2004, u kojem mu je partnerka bila Hilari Svonk, takođe laureatkinja zlatne statue Američke akademije za najbolju ulogu, dobio je Oskara za režiju, ali i najbolji film.

Svetski mediji pišu da će ovo biti jedan od poslednjih, ako ne i poslednji film u blistavoj karijeri Klinta Istvuda. Holivudska legenda, doduše, nije niti potvrdila niti demantovala da će „Juror #2“ označiti oproštaj od kinematografije. Davno je rekao kako je „počeo da radi još s 13 godina“, a da li će se posle šest decenija zaustaviti, videćemo…

Bonus video: Klint Istvud

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar