Foto: Momentum Pictures

Američka akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je jedno nezavisno ostvarenje ostavilo u šoku sve zbog nominacije za prestižnu nagradu.

U pitanju je indi film „To Leslie“, a među pet nominovanih za najbolju žensku ulogu jeste britanska glumica Andrea Rajzborou koja igra glavnu rolu u ovom ostvarenju.

Američka akademija je pre neki dan saopštila spisak nominacija za Oskara, čija je ceremonija, 95. po redu, zakazana za 12. mart u Los Anđelesu.

Mesecima pre saopštavanja nominacija, običaj je da producentske kuće kreću u kampanju kako bi pokušale da osiguraju da se njihovi naslovi nađu u trci za Oskara. Međutim, iako su kampanje dozvoljene, postoje određena pravila koja se moraju poštovati. A, nakon saopštavanja nominacija, ljudi koji stoje iza filma „To Leslie“ optuženi su da ih prekršili i da su vodili „prljavu kampanju“ kako bi se domogli nominacija.

Film „To Leslie“ Majka Morisa premijerno je prikazan u martu, da bi u limitiranu bioskopsku distribuciju ušao početkom oktobra u SAD. Priča o samohranoj majci (igra je Andrea Rajzborou) koja se okreće alkoholu nakon što je potrošila sav novac dobijen na lutriji, nije baš sjajno prošla na boks ofisu. Naime, zaradila je tridesetak hiljada dolara.

Foto: Momentum Pictures

Kritika ga je, međutim, dočekala sa hvalospevima. „Spektakularna Andrea“, „Uloga kakva se retko viđa“, samo su neki od izvoda iz recenzija. Slično su reagovale i velike holivudske zvezde: Šarliz Teron, Seli Fild, Lajam Nison, Džejn Fonda, Lora Dern, Mir Sorvino, Edvard Norton, Gvinet Paltrou…

I na kraju je Andrea Rajzborou iznenadila sve kada je njeno ime pročitano uz imena koleginica Kejt Blančet, Ane de Armas, Mišel Vilijams i Mišel Jeo koje su nominovane za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

„Ovo je jedna od najšokantnijih nominacija u istoriji Oskara“, napisao je „Los Anđeles tajms“, dok su i svi ostali mediji pisali o „britanskoj glumici koja je zaprepastila sve“.

I zahvaljujući preporukama slavnih kolega, nakon saopštavanja nominacija, postavljeno je pitanje da li su producenti filma prekršili pravila Akademije preterano lobirajući među glasačima za svoju glumicu.

Ali, nije problem bio samo lobiranje slavnih za film, a naročito glumicu, već jedan post na Instagramu. Naime, na zvaničnom nalogu ekipe filma „To Leslie“ okačen je izvod iz kritike filmskog recenzenta „Čikago san tajmsa“ o pet najboljih ostvarenja u 2022. u kojem stoji:

– Koliko god se divio glumi Kejt Blančet u „Taru“ najbolju žensku ulogu ove godine imala je Andrea Rajzborou, koja poput kameleonke igra majku na poslednjoj raskrsnici života.

I upravo ovi redovi, kako je naveo „Varajeti„, mogli bi da se smatraju kršenjem pravila. Jer, član 11. pravila Akademije propisuje da je zabranjeno u bilo kom kontekstu pominjati druge nominovane.

Akademija je prethodnih dana bila zatrpana mejlovima i pozivima zbog neregularnosti, i odlučila je da preispita kampanju filmova nominovanih za Oskara. A „problematičan“ post na Instagramu je u međuvremenu obrisan.

„Preispitujemo procedure kampanje ovogodišnjih nominovanih filmova, kako bismo osigurali da nijedno pravilo nije prekršeno i bolje razumeli da li su potrebne promene smernica u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije“, navodi se u saopštenju Akademije.

Oskare dodeljuje oko 9.500 članova Akademije filmskih umetnosti i nauka. Od glumaca koji čine oko 1.300 birača, kandidatu je potrebno nešto više od 200 glasova da bi video svoje ime u izboru.

Ako bi kampanja za film bila okarakterisana kao kršenje pravila, nominacija bi mogla da bude poništena. To se desilo samo devet puta u gotovo stogodišnjoj istoriji Oskara, ali nikada za glumačke nominacije, tako da bi eventualno oduzimanje nominacije bilo presedan.

Sastanak Američke akademije za film i nauku povodom „neregularnosti“ biće održan u utorak.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare