Električni orgazam Foto: Mikica Andrejić

Dokumentarni film „Evo sada vidiš da može“, posvećen četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam, deo je takmičarskog programa 69. Martovskog festivala. Povodom ovog jubileja jedne od naših najznačajnijih rokenrol grupa, biće održana i tribina na kojoj učestvuju: Srđan Gojković Gile, Električni orgazam; Slobodan Simojlović, reditelj; Biljana Maksić, scenaristkinja; Zorica Kojić, novinarka i saradnica na scenariju, Dragan Ambrozić, urednik projekta.

U filmu pratimo pokušaje benda da organizuje svoj koncert tim povodom, a koji redom ne uspevaju zbog pandemije kovida-19.

O tome kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnoj epohi, što obuhvata period od kraja sedamdesetih godina do danas, govore, osim bivših i sadašnjih članova grupe, još i: Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Dušan Vesić, Dragan Ambrozić, Vladimir Arsenijević, Siniša Škarica, Ivan Stančić Piko, Brajan Rašić, Goranka Matić, Petar Ilić Ćirilo, Branko Rosić, Aleksandar Šandorov, Boris Vlastelica, Bojan Slačala, kao i mnogi drugi.

Električni orgazam jedna je od najuticajnijih i najdugovečnijih rokenrol grupa nastalih u Jugoslaviji i Srbiji. Pojavivši se u vreme „novog talasa“, odigrali su izuzetno važnu ulogu u kreiranju autentičnog ovdašnjeg gradskog rok zvuka, sa svojevrsnom poetskom društveno-kritičkom oštricom. Tokom osamdesetih su se okrenuli više glam estetici, što im je donelo niz velikih hitova, od kojih su mnogi popularni i danas, a „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ postaje priznati klasik.

U trenucima raspada nekadašnje zemlje, ističu se i antiratnim aktivizmom (projekat „Rimtutituki“). Posle 2000. godine, stareći više nego dostojanstveno, Električni orgazam se i dalje razvija, prenoseći na mlađe svoj jedinstveni uvid u to šta je rokenrol kao životno iskustvo. Istorija ovog benda se tako ukazuje kao istorija rok kulture u našim krajevima.

U filmu su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere, najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS.

Bonus video_: Viktor Marković i Marko Dražić “Njuz Net”- Zabavno je glasati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar