Ester Bajer Foto:Adligat

Dragoceni dokumenti, među kojima su predratne fotografije, predmeti iz doma i istorijska svedočanstva o Jevrejima ali i njihovom progonu i uništenju na ovom tlu uskoro će se naći u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Beogradska Jevrejka, koja je rođena u logoru Staro sajmište i čitavu porodicu izgubila u „dušegupki“, a danas je jedna od retkih koji su preživeli Holokaust, Ester Bajer potpisala je ugovor o legatu sa Adligatom, saopšteno je iz tog udruženja.

Tim ugovorom Bajerova poklanja Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju celu svoju biblioteku i arhivu, uključujući originalne predratne fotografije njene porodice, kao i mnoštvo predmeta iz doma, pre svega vezanih za Jevreje u Srbiji, ali i njihov progon i stradanje.

Kada je majka Ester Bajer odvedena u najveći nemački logor na jugoistoku Evrope, što je Staro Sajmište tada bilo, ubrzo je zbog stresa dobila prevremene trudove. I u sedmom mesecu rodila je dete koje je tada imalo samo 900 grama. Više članova porodice, koji su bili sa njom u zatočeništvu u tom trenutku, bili su svesni da novorođenče ne može da preživi teške logorske uslove. Zato su smislili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb. I to im je i uspelo.

Beba, koja je tada bila manja od vekne hleba, odneta je u dom u Zvečansku. Dugo nije imala svoj krevetac, već je spavala u kutiji za cipele napunjenoj vatom. Nemački okupatori su redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska deca, i da bi je zaštitili Ester su prekrstili u Olgicu.

I dok je mala Olgica pronašla dom u sirotištu, čitava njena porodica, koja je ostala u logoru, i roditelji i baka i deka i stričevi – ugušeni su u „dušegupki“ i „sahranjeni“ u masovnoj grobnici u Jajincima.

Ester Bajer Foto:Adligat

Dušegupka“ u kojoj su ubijeni majka, baka i deda Bajerove je dovežena iz Berlina u Beograd u februaru 1942. da bi se otpočelo sa masovnim uništavanjem Jevreja u Srbiji. Odluku da se pošalje ovo vozilo smrti doneo je šef Policije bezbednosti i Službe bezbednosti Trećeg rajha Rajnhard Hajdrih. To je bio kamion od pet tona koji je mogao da primi 50 žrtava koje su gušene u hermetički zatvorenoj unutrašnjosti kamiona izduvnim gasovima.

Pomoću ovih kamiona-ubica u periodu od početka aprila do kraja maja 1942. ugušeno je oko 8.000 Jevreja i 500 partizana u Beogradu, koje su bile u logorima Staro sajmište i Banjica.

Tek kada je završen Drugi svetski rat Olgicin deda sa očeve strane, kapetan rečnog broda Vilim Bajer, dolazi po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester. I kada se udala zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

Pokloni gospođe Bajer svakako su jedan most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata“, reči su Viktora Lazića, predsednika Adligata.

Bonus video:

Gulag Vorkuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar