„Prepreka ili prag“: Izložba Sanje Latinović u Muzeju savremene umetnosti

Kultura 22. jun. 202213:05
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

U Salonu Muzeja savremene umetnosti performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom “Prepreka ili prag” koja se otvara 24. juna u 19 časova. Autorka će tada izvesti performans “Do not cross”, saopštili su iz ove ustanove.

Ova izložba je koncepcijski osmišljena kao revizija dosadašnjeg umetničkor opusa Sanje Latinović. Prvi put objedinjeno i na izvestan način sistematizovano vizuelno pariraju i sagledavaju se njene ujednačene a opet različite izvedbe kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

Na formalnom nivou njene performans akcije mogu se klasifikovati podelom u tri grupe – 1. samostalne, često i radikalne izvedbe, 2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva, 3. kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog perform – aktera.

Foto: Promo

Sanja Latinović (1983) diplomirala je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo. A Master studije, Odsek performans, završila je na HKB Bern (Švajcarska).

Iako po vokaciji vajar, svoj rad uglavnom fokusira na performansu, videu i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija – prostor – forma – ideja.

U saopštenju se ističe da će na izložbi “Prepreka ili prag” biti prikazano pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa u formatu video dokumentacije (Akvarijum, Otklon, Do not cross, Ispred zida, Movements: White), dva video performansa – jedan realizovan na master klasu M. Abramović (Napuštena), drugi pod nazivom Ptica, te pet instalacija koje podrazumevaju materijalne post festum ostatke izvedbi ali i koncepcijski se mogu razmatrati na nivou umetničkog objekta.

Foto: Promo

Tokom trajanja izložbe umetnica će izvesti dva performansa. Prvi je Do not cross, velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog ali na nivou publike i emotivnog. Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans Movements: White koji je umetnica zajedno osmislila sa umetnikom Rankom Đankovićem.

Izložba traje do 31. avgusta 2022. godine a kustoskinja je Una Popović.

Bonus video: Slavimir Stojanović Futro