Preminuo reditelj Dušan Jovanović

Kultura 01. jan. 202114:42 > 16:13
Podeli:
Milena Zupančič i Dušan Jovanović Foto: Marko Vavpotic / m24 Salomon / Profimedia

Veliki reditelj, dramaturg i esejista Dušan Jovanović preminuo je u 82. godini, javili su slovenački mediji.

Jovanović, koji je rođen 1. oktobra 1939. godine u Beogradu, važio je za jednog od najplodnijih jugoslovenskih i slovenačkih dramskih pisaca i pozorišnih reditelja.

U bogatoj karijeri potpisao je režiju više od stotinu komada, a napisao je i brojne dramske tekstove, TV drame, eseje, kratke priče…

Još kao dečak, kada je imao deset godina, nakon razvoda roditelja seli se u Ljubljanu, gde je na Fakultetu umetnosti studirao engleski i francuski jezik, a završio je i pozorišnu režiju na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju.

„Moj otac je bio zaposlen u jugoslovenskoj novinskoj agenciji Tanjug, a 1951. godine je poslat u Ljubljanu da ovde otvori filijalu. I tako je ovde u centru Ljubljane, u Trubarjevoj ulici, pomogao otvaranje novih prostorija za Tanjug. Zajedno sa mojom maćehom Paulom, koja je iz prvog braka imala ćerku, preselili su se u Ljubljanu i poveli mene sa sobom. Imao sam deset godina“, sećao se Jovanović.

U svet pozorišta ušao je najpre kao kritičar, da bi potom osnovao Študentsko aktualno gledališče (ŠAG). Jedan je od osnivača i Gledališča Pupilije Ferkeverk krajem šezdesetih i Eksperimentalnega gledališča „Glej“ početkom sedamdesetih, kada je napisao groteskni roman „Don Žuan na psu ili Zdrav duh u zdravom telu“.

Od 1978. do 1985. bio je umetnički rukovodilac Slovenskog mladinskog gledališča, a nekoliko godina kasnije postao je docent na Akademiji za kazalište.

Dobitnik je brojnih priznanja u Sloveniji i na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije. Među njima su: Borštnikove nagrada za režiju, Prešernove nagrade, Sterijina nagrada, Gavellina, Bojan Stupica… Na pozorišne scene je postavljao komade Miroslava Krleže, Branislava Nušića, Joneska, Beketa, Šekspira, Gorkog, Čehova, Molijera…

Predstave „Oslobođenje Skoplja“ i „Karamazovi“, koje je radio za KPGT osamdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji su bile zabranjivane, a u inostranstvu nagrađivane.

Kada je u oktobru 2019. proslavio 80. rođendan, Primož Jesenko iz Slovenačkog pozorišnog instituta napisao je: „Dušan Jovanović više od pet decenija sukreira slovenačke i šire pozorišne događaje“.

Pre dve godine objavio je autobiografski roman „U starim godinama sam se zaljubio u majku“, žanrovski hibrid eseja, autobiografija i memoara. Poslednji Jovanovićev tekst „Boris, Milena, Radko“ objavljen je 2013. godine – a inspiraciju je pronašao u pravom ljubavnom trouglu između Milene Zupančič, Radka Poliča – Raca i sebe.

Imao je običaj da kaže: „Ne žalim ni za čim, i mislim ozbiljno“.

Iza sebe je ostavio suprugu, čuvenu slovenačku glumicu Milenu Zupančič, sa kojom je dobio ćerku Mašu Jovanović.

Komentari

Vaš komentar