Boško Milin Foto: FDU/Marija Janković

Mr Boško Milin (55), redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, preminuo je nakon kratke i teške bolesti.

Njegovim odlaskom, Fakultet dramskih umetnosti i Katedra dramaturgije, čiji je deo bio skoro tri decenije, izgubili su jednog od svojih velikana. Voljen i poštovan od strane studenata i kolega, profesor Milin je svojim pedagoškim radom, savetima i mentorstvom uticao na gotovo sve dramske umetnike čija se dela igraju u našim pozorištima.

Svojim kritičarskim radom decenijama je beležio, oblikovao i usmeravao razvoj domaćeg pozorišta. Neizmeran je i njegov doprinos dramskom programu Radio Beograda jer je istovremeno bio autor desetina radio drama, ali je i svojim pedagoškim radom, iz godine u godinu, pomagao razvoj novih generacija dramskih pisaca koji su stvarali u ovom medijumu.

Iznad svega, profesor Milin je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Fakulteta dramskih umetnosti. Bio je div ove ustanove i njegovo nasleđe će nastaviti da živi u životu i radu njegovih kolega i studenata koji su radeći sa njim postali bolji umetnici, brižnije kolege i saosećajniji ljudi. Njegov odlazak nikada neće biti nadomešćen, ali njegov uticaj na dramsku umetnost ovih prostora ostaće večan.

Boško Milin je nagrađen kao najbolji student generacije 1989, dobitnik je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“ 2008. i 2010. selektor Sterijinog pozorja 2001, 2002. 2018.

Bio je stipendista vlade republike Austrije za proučavanje pozorišne umetnosti 1991-1993.

Bonus video: Mona Liza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare