Marko Sosič. Foto: Printscreen Gradska knjižnica Umag & Forum Tomizza online

Poznati slovenački pisac i pozorišni reditelj Marko Sosič preminuo je juče u Trstu, posle teške bolesti, saopšteno je iz izdavačke kuće Arhipelag. Sosič je bio član Srpskog PEN centra

Rođen 1958. godine, Marko Sosič je režirao predstave u više slovenačkih i italijanskih pozorišta, a najveći deo pozorišne karijere upravnika i umetničkog direktora proveo je u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, gde je rođen i gde je i živeo.

Pored pozorišne, Marko Sosič je imao i uporednu i veoma uspešnu književnu karijeru. Autor je knjiga priča „Rosa na staklu“ (1990) i „Iz zemlje i snova“ (2011), „autobiografske pozorišne hronike“ „Hiljadu dana, dvesta noći“ (1996), kao i pet romana: „Balerina, balerina“ (1997), „Tito, amor mijo“ (2005), „Odakle olaziš u moju blizinu“ (2012), „Кratki roman o snegu i ljubavi“ (2014) i „Hleb, prašina“ (2018).

Pisao je scenarija za dokumentarne filmove RAI, kao i scenarija za igrane i igrano-dokumentarne filmove.

Sosič je dobitnik je niza književnih, pozorišnih i filmskih nagrada. Za roman „Balerina, Balerin“a dobio je specijalno priznanje „Umberto Saba“, nagradu „Uskrsnuće“ i prvu nagradu „Città di Salò“ 2005. Roman Balerina, Balerina dramatizovan je u Trstu 1998. godine. Slovenačka kompozitorka Petra Strahovnik, inspirisana ovim Sosičevim romanom, napisala je muzičko delo Panisterija. Sosičev roman Balerina, Balerina uvršćen je kao jedan od deset najboljih slovenačkih romana objavljenih posle pada Berlinskog zida u antologijsku ediciju 100 slovenskih romana.

Roman „Balerina, Balerina“ objavljen je na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga, u ediciji 100 slovenskih romana.