Branislav Jatić Foto:Screenshot/Youtube

Branislav Jatić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, preminuo je u 68. godini u Novom Sadu, potvrdili su iz ovog teatra.

Branislav Jatić, operski pevač, i to bas, ali i prevodilac rođen je 9. marta 1956. godine u Novom Sadu, a sudbina je htela da je preminuo samo dan pre nego što će proslaviti 68. rođendan…

Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na Katedri za ruski jezik i književnost, a u Moskvi, na Konzervatorijumu „Čajkovski“ završio je Stažistilku klasu.

Branislav Jatić je daleke 1977. postao solista Opere SNP-a, a prvak 1989. Na ovoj sceni je odigrao više od 50 uloga u operama italijanskih, nemačkih, ruskih, francuskih i domaćih kompozitora, i još dvadesetak u drugim operskim kućama. S ansamblom Opere SNP-a gostovao je širom Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Rumunija, Mađarska, Italija, Rusija). U ovoj kući je u dva navrata obavljao funkciju direktora Opere SNP-a.

Internacionalnu karijeru započeo je 1986. godine ulogom Sparafučila u Verdijevom „Rigoletu“, na Letnjem festivalu u Segedinu. Kasnije je gostovao i na festivalima u Zvolenu (Slovačka), kao Baltazar u operi „Favoriti“ G. Donicetija, pa Konstanci (Rumunija) kao Zakarija u Verdijevom „Nabuku“, Bregencu u Austriji kao Guverner u Mocartovom „Don Đovaniju“, Hajdenhajmu (Nemačka) kao Doktor, Monterone i Ferando u Verdijevim operama „Travijata“, „Rigoleto“ i „Trubadur“, na „Majskim operskim večerima“ u Skoplju kao Ramfis u Verdijevoj „Aidi“, i kao Rajmondo u „Lučiji od Lamermura“ G. Donicetija, i Čeljabinsku (Rusija) kao Sparafučile i Ferando u operama „Rigoleto“ i „Trubadur“. Učestvovao je 1991. u izvođenju mega-projekta opere „Aida“ Đ. Verdija u Hongkongu. S ansamblima inostranih operskih kuća gostovao je u Holandiji i Belgiji, na Kipru, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Bio je tokom devedesetih godina 20. veka stalni član Državne Opere u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj, a na početku Novog milenijuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi se potom vratio u SNP. Bio je i stalni gost Opere HNK u Zagrebu.

Koncertirao je u Slovačkoj, u Ukrajini, i Rusiji izvodeći kamerna dela kompozitora raznih epoha, kao i poznata vokalno-instrumentalna dela.

Jatić je bio autor i učesnik koncertnog projekta „Slovenski basovi“, posvećenog F. I. Šaljapinu, koji je izveden u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu, Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, i u Moskvi.

Čak šest puta je nagrađen Godišnjom nagradom SNP-a. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada (1997), i najvišeg priznanja Srpskog narodnog pozorišta – Zlatne medalje „Jovan Đorđević“ (1998).

Nosilac je Srebrnog ordena Fondacije „Irina Arhipova“ iz Moskve, za propagiranje ruske muzike na Zapadu i prosvetiteljsku delatnost, i Zlatnog ordena Međunarodne asocijacije muzičkih umetnika, za izuzetne doprinose operskoj umetnosti. Dobitnik je bio i „Zlatne značke“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2010.) za nesebičan, predan i dugotrajan rad i doprinos u širenju kulture“, a objavio je veliki broj prevoda i originalnih radova iz oblasti operske umetnosti, i bio i autor dvotomne monografije „Šaljapin protiv Ajfelove kule“.

Bonus video: Pariska opera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar