Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Rege legenda Bani Vejler, osnivač i poslednji živi član grupe The Wailers, prijatelj i saradnik Boba Marlija i Pitera Toša, preminuo je juče u 74. godini u Kingstonu, na Jamajci, preneli su svetski mediji.

Menadžerka Banija Vejlera potvrdila je da je Vejler preminuo i rekla novinarima „Džamejka obzervera“ da je muzičar povremeno boravio u bolnici nakon moždanog udara u julu 2020. Premijer Jamajke Endrju Holnes povodom Vejlerove smrti izrazio je „najdublje saučešće“ njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima, navodeći da je to „veliki gubitak za Jamajku i rege“.

Rođen kao Nevil Livingston 1947. u Kingstonu, sa dve godine starijim Bobom Marlijem sprijateljio se od najranijih dana. Livingstona je odgajao otac, Marlija majka, a dvojica dečaka smatrala su se braćom. Livingston i Marli, sa zajedničkim prijateljem Piterom Tošom, osnovali su 1963. grupu The Wailing Wailers, a dve godine kasnije debitovali su i istoimenim albumom na kom je i njihov rani hit „Simmer Down“.

Vejler se formirao pod uticajem ska muzike, ali i gospela i soula Kertisa Mejfilda, u ranim radovima benda pevao je ređe od dvojice prijatelja, ali se, nakon što je Marli otputovao u Ameriku, poduhvatio mikrofona na svojim kompozicijama poput „Who Feels It Knows It“ ili „Sunday Morning“. U međuvremenu je bio osuđen zbog posedovanja marihuane na 14 meseci zatvora.

Nakon Marlijevog povratka i Vejlerovog izlaska iz zatvora, bend se upoznao sa još jednom rege legendom, muzičarem i producentom Lijem „Skreč“ Perijem, nakon čega su usporili tempo i udaljili se od ska muzike u korist regea. Vejler je autor brojnih pesama ove grupe, među kojima je „Dreamland“, jedan od njihovih najpoznatijih hitova.

Nakon uspeha Džimija Klifa u Velikoj Britaniji, veliki izdavači počeli su da tragaju za novim imenima na Jamajci, što je dovelo do toga da The Wailers početkom sedamdesetih godina potpišu ugovor sa čuvenim „Ajlend rekordsom“ i probiju se na svetsku scenu.

Bob Marli i The Wailers 1972. godine Foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia

Njihov album „Catch a Fire“ (1973) sa pesmama „Concrete Jungle“, „Stop That Train“ i „Stir It Up“ doživeo je tada veliki svetski uspeh, a usledila je iste godine i ploča „Burnin'“, jedan od najznačajnijih rege albuma svih vremena sa pesmama poput „Get Up, Stand Up“, „I Shot the Sheriff“, a bend je krenuo na duge turneje po Britaniji i Americi.

Sve marginalniji u The Wailersima, uz odbijanje da napusti Jamajku i preseli se u Ameriku, dovelo je do toga da Vejler odluči da napusti bend. Marli, Toš i Vejler razišli su se 1974. godine, nakon čega je svako nastavio svoju solo karijeru. Marli je preminuo 1981. od kancera, a Toš je ubijen u svom domu šest godina kasnije.

Po odlasku iz benda, Vejler je počeo da eksperimentiše i sa drugim žanrovima poput roka i disko muzike, a dve godine kasnije snimio je odlično prihvaćeni „Blackheart Man“, a odmah za njim i „Protest“ (1977).

U naredne četiri decenije objavio je više od 30 studijskih i živih albuma i kompilacija, a osim kao Bani Vejler potpisivao ih je i kao Bani Livingston i Dža Bi (Jah B). Osvojio je tri Gremija za najbolji rege album, za „Time Will Tell“ (1991), „Crucial! Roots Classics“ (1995) i „Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley‘s 50th Anniversary“ (1997).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar