Šon Koneri i Onor Blekmen pred snimanje "Goldfingera" Foto: PA / PA Images / Profimedia

Glumica Onor Blekmen (Honor Blackman) najpoznatija po ulozi Bondove devojke Pusi Galor iz filma "Goldfinger" sa Šonom Konerijem, preminula je danas u 95. godini prirodnom smrću.

Porodica Blekmenove nazvala ju je „obožavanom majkom i bakom“ i, u izjavi dostavljenoj „Gardijanu“, saopštila da je Onor preminula mirno, u svom domu u Saseksu, okružena najmilijima. Iza sebe je ostavila decu Barnabija i Loti i unuke Dejzi, Oskara, Oliv i Tobija.

„Sem što je bila obožavana majka i baka, Onor je bila glumica veoma plodnog kreativnog talenta; sa izvanrednom kombinacijom lepote, pameti i fizičke snage, sa prepoznatljivim glasom i zavidnom radnom etikom, stekla je status ikone u svetu filma i zabave a zbog apsolutne posvećenosti svom zanatu i totalnom profesionalzmu u svim ulogama, doprinela stvaranju nekih od najvećih filmova i pozorišnih produkcija naših dana“.

Foto: EPA/Stephen Pond UK &

Onor Blekmen je šezdesetih postala poznata po liku Keti Gejl u „Osvetnicima“ a u karijeri dugoj preko osam decenija njena porodica istakla je uloge osvetoljubive boginje Here u „Jasonu i Argonautima“ i Lore Vest u humorističkoj seriji „The Upper Hand“. U britanskom pozorištu igrala je u produkcijama „Moje pesme moji snovi“, „Pigmalion“ i „Kabare“.

Poslednjih godina je išla na turneju sa šouom „Onor Blekmen“, gde se sećala svog zapanjujućeg života, glumačkih početaka, porodičnih trenutaka, i uspona ka slavi „uz uobičajeni smisao za humor i samoironiju“.

Onor je rođena u Londonu 22. avgusta 1925. u porodici srednje klase, a za svoj uspeh u glumačkoj profesiji isticala je časove dikcije koje je dobila na rođendanski poklon. Upisala je Muzičku i dramsku školu Gildhol 1940.
Nakon manjih filmskih i TV uloga pažnju javnosti privukla je 1962. kao Keti Gejl, borac za pravdu u kožnom odelu u britanskoj seriji „Osvetnici“. Za ulogu je morala da nauči džudo. Lik opasne ženske, u kmbinaciji sa tesnim pantalonama i čizmama sa potpeticama, obezbedio joj je munjevit put među zvezde. Jedna od posledica tog statusa bio je i hit singl „Kinky Boots“ koji je 1964. snimila sa partnerom iz serije Patrikom Meknijem.

 

Spretnost u borilačkim veštinama pomogla joj je da 1964. dobije ono što će se ispostaviti kao uloga koja će joj obeležiti karijeru, lik Pusi Galor, glamurozne negativke koja pomaže Goldfingeru u pljačkanju Fort Noksa. Bio je to treći film o Džejmsu Bondu sa Šonom Konerijem i pravi globalni hit.
Međutim, Onor je kasnije rekla u intervjuu za „Gardijan“ da se kaje što je zbog Bonda napustila seriju „Osvetnici“.
„Otišla sam u pogrešnom trenutku. Upravo su prelazili iz crno-bele varijante da snimaju u boji i da dobijaju pravi filmski budžet“, izjavila je.

 

Bila je i politički aktivna, kao član Liberalnih demokrata. Budući da je bila ubeđena republikanka, u skladu sa svojim shvatanjima, odbila da 2002. primi orden od kraljice, kako „ne bi ispala licemer“.
Dva puta se udavala: Za Bila Senkija i Morisa Kaufmana. Sa Kaufmanom je usvojila dvoje dece.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram