Hilari Mantel

Britanska spisateljica Hilari Mantel, dvostruka dobitnica Bukerove nagrade, preminula je juče u 70. godini, objavio je njen izdavač Harper Kolins, a prenosi "Gardijan".

Hilari Mantel (1952), bila je jedna je od najistaknutijih književnica Velike Britanije. Autorka je dvanaest romana, u kojima se osim ličnih sećanja, bavila i istorijskom fantastikom. Gotovo svaki od romana ove spisateljice je nagrađen, a dva romana su ovenčana Bukerovom nagradom – „Vučje leglo“ i „Leševe na videlo“.

Poslednji deo njene revolucionarne trilogije o Vučjem leglu, „Ogledalo i svetlost“, objavljen je 2020. uz ogromno priznanje kritike, instant bestseler Sandej Tajmsa i uvršten je u širi izbor za Bukerovu nagradu 2020.

Njen izdavač „Harper Kolins“ je potvrdio da je umrla u četvrtak „iznenada, ali mirno“, okružena bliskom porodicom i prijateljima.

Ben Hamilton, koji je bio agent Mantelove tokom njene karijere, rekao je da je bila „najveća privilegija“ raditi sa spisateljicom.

„Njena duhovitost, stilska smelost, kreativna ambicija i fenomenalan istorijski uvid označavaju je kao jednog od najvećih romanopisaca našeg vremena.“

Bonus video: Intervju sa Džonatanom Frenzenom za Nova.rs