Ronda Fleming u "Obračunu kod OK korala" Foto: Capital Pictures / Capital pic

Ronda Fleming, glumica nazvana "kraljicom tehnikolora“, preminula je u 98. godini, preneli su svetski mediji. Zvezda filmova iz sredine prošlog veka, poznata je i kao partnerka Bertu Lankasteru i Kirku Daglasu u "Obračunu kod OK korala", te Robertu Mičamu, Čarltonu Hestonu i Ronaldu Reganu, pre nego što je on ušao u politiku.

Ronda Fleming je preminula u Santa Moniki u Kaliforniji, potvrdila je „Njujork tajmsu“ njena sekretarica Karla Sejpon.

Svojim prvim filmom u koloru, mjuziklom „Jenki na dvoru kralja Artura“ (1949) sa Bingom Krozbijem u naslovnoj ulozi, Ronda Fleming privukla je pažnju producenata zbog upečatljive pojave na ekranu u boji.

„Odjenom su mi oči bile zelene. Kosa vatreno crvena. Koža porcelanski bela. Odjednom je postalo važnije kako izgledam, nego kako igram svoje uloge. Šminkali su me i farbali u uglovima studija, gde nikad od mene nisu tražili ništa više do da izgledam dobro i plešem naokolo u filmovima poput ‚Crvenokose i kauboja‘“, primetila je glumica u jednom intervjuu iz 1990. godine, a prenosi „Gardijan“.

U filmu „Mali Egipat“ Foto: United Archives/IFTN / United Archives / Profimedia

Pre nego što je Regan počeo da se bavi politikom, igrala je sa njim u filmovima poput „Hong Konga“ i „Tropske zone“, navodeći da je budući predsednik SAD na setovima „iznenađivao sve jer se nikada nije pogledao u ogledalo“.

Ronda Fleming Foto: Capital Pictures / Capital pictures / Profimedia

Rođena kao Merilin Luis 1923. godine, na filmu je, kako je ispričala ranije, završila još kao tinejdžerka nakon što ju je na putu ka školi na Beverli Hilsu primetio njen budući agent i odveo je u „Fabriku snova“. Tamo je, sa 19 godina, dobila prvi ugovor i novo ime: Ronda Fleming.

 

Prvi put na filmu pojavila se kao igračica u vesternu „U staroj Oklahomi“ (1943), a prvu zapaženiju ulogu ostvarima je u filmu „Začaran“ (1945) Alfreda Hičkoka sa Ingrid Bergman i Gregorijem Pekom. Usledili su noar „Spiralne stepenice“, vestern „Abilejn“, pa ponovo noar „Iz prošlosti“ sa Robertom Mičamom (1947), te „Ostrvo avantura“.

Sa Bingom Krozbijem je odigrala glavnu ulogu u „Jenkiju na dvoru kralja Artura“ (1949) i korišćenje tehnikolora u tom filmu zauvek joj je promenilo karijeru.

„Orao i soko“ (1952) (Foto: Pine-Thomas Productions / AFP / Profimedia

Tokom pedesetih igrala je u filmovima poput „Crvenokose i kauboja“, „Mali Egipat“, „Kraljica Vavilona“, „Te crvenokose iz Sijetla“, pojavljujući se u žanrovski raznolikim filmovima, uključujući i „Kući pre mraka“, ali i zapaženu žensku ulogu u „Obračunu kod OK korala“ Džona Stardžiza sa Lankasterom i Daglasom, da bi u šezdesetim otišla u „prevremenu penziju“, pojavljujući se u samo nekoliko filmova od tada u manje značajnim ulogama.

Ronda Fleming udavala se šest puta i imala je sina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar