Foto: Promo

Predstava „Smrt i devojka“, po čuvenoj drami čileanskog pisca Ariela Dorfmana, u režiji Nikole Ljuce, premijerno će biti izvedena večeras u 20 časova u Bitef teatru.

Ovo je, kako je najavljeno, redak primer psihološkog trilera na sceni. Paulina, bivša politička aktivistkinja, ubeđena je da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava. Osveta, seks, manipulacije, teme su koje tekst istražuje.

Foto: Čaba Mikuš

U glumačkoj podeli su Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Nikole Ljuce, u autorskom timu su i scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Janja Lončar.

Tekst je napisan 1991. godine i praizvedbu je imao u Rojal Kort Teatru a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa a u podeli su bili glumci – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus.

Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, uspeo je da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej. Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.

Repriza je 24. oktobra.

Bonus video: Milena Marković o predstavi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar