Mali dimničar Foto: MOTO arhiva

Opera za decu i mlade Bendžamina Britna „Hajde da napravimo operu / Mali dimničar“ u režiji Natalije Stanković pod mentorstvom Aleksandra Nikolića, biće izvedena u petak, 23. septembra u 20 časova, saopštili su iz ovog teatra.

Prva repriza je besplatna za publiku, uz prethodnu najavu dolaska, a zakazana je za subotu, 24. septembra u 17 časova.

Ova opera predstavlja jedno od najznačajnijih obeležja Britnovog stvaralaštva – približavanje klasične muzike i opere mladima.

Malo pozorište Duško Radović Foto: MP Duško Radović

U prvom delu „Hajde da napravimo operu“ publika će zaviriti iza kulisa dok se operski ansambl priprema za predstavu. Uobičajena gužva i nervoza, kašnjenja, vežbanje i upevavanje u zadnji čas, različiti odnosi među umetnicima, poslednje tehničke pripreme i sve ono što prati pozorišni svet, a što publika ne vidi kada se podigne zavesa i započne čarolija operske predstave.

Drugi deo opere „Mali dimničar“, očaravajuće je zabavna i duhovita, uvodi nas u dečji svet iskrenih odnosa, odanosti i požrtvovanosti. Junaci ove priče će nas naučiti kolika je snaga prijateljstva, kako se igrati, voleti i ujedinjeni činiti velika dela.

Mali dimničar Foto: MOTO arhiva

Ovo izvođenje je nastalo kao rezultat požrtvovanog rada mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika.

Predstava se izvodi po licenci Boosey&Hawkes, libreto je napisao Erik Кrozijer, operu je preveo Đorđe Кosić, dirigent je Milan Nedeljković. U autorskom timu su scenograf i kostimograf Tanja Žiropađa, asistenti dirigenta Vuk Volkov Popović i Nina Rakić, i korepetitori Marko Bogdanović i Dragana Anđelić Bunjac.

Ideja za izvođenje opere je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Кreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike.

Bonus video: Pozorište lutaka „Pinokio“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar