Katarina Markovic i Milutin Milosevic u predstavi Venera u krznu
Katarina Marković i Milutin Milošević u predstavi Venera u krznu Foto:Jean-Marie Fox

Premijera predstave "Venera u krznu" Dejvida Ajvsa u režiji Tatjane Mandić Rigonat biće izvedena u utorak, 20. aprila u 19 sati, u Teatru Vuk. Uloge su poverene Katarini Marković i Milutinu Miloševiću, saopštili su iz ovog pozorišta. 

Reč je o originalnom dramskom delu u kojem Ajvs rekontekstualizuje istoimeni čuveni roman Zaher Mazoha, napisanog u 19. veku, i koristi ga kao građu za komponovanje višeslojne savremene pozorišne priče koja preispituje temu mazohizma, odnose dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa. Tema osvete Venere, zbog  civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći Žene, tutnji kroz tekst. 

Katarina Markovic i Milutin Milosevic u predstavi Venera u krznuKatarina Marković i Milutin Milošević u predstavi „Venera u krznu“ Foto:Jean-Marie Fox

Drama počinje pričom o piscu Tomasu Novačeku koji je dramatizovao Mazohovo književno delo koje  želi da režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju – viziju dominantne žene Vande fon Dunajev, okrutne Venere iz romana. Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra.

Pozornica postaje mesto borbe glumice u reditelja, njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih. Na sceni rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Tu je mesto gde se razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je Bodrijarovsko zavođenje. 

Na najdubljem nivou drama „Venera u krznu“ slavi kreativni princip žene oličen u mitskoj Veneri – Afroditi koja ima mnoga lica. Intrigantan je u kontekstu pokreta „Me Too“. Vraća nas na suštinska pitanja i inteligentno ismeva pseudokanone kojima se u ime slobode, manipuliše slobodom i žene i muškarca.

Katarina Markovic i Milutin Milosevic u predstavi Venera u krznu
Katarina Marković i Milutin Milošević u predstavi „Venera u krznu“ Foto:Jean-Marie Fox

Sa Zaher Mazohom i njegovom „Venerom u krznu“, objavljenom 1870. godine mazohizam kao tema umetničkog dela je na poetičan i književno složen način, ušao u književnost. Bio je inspiracija Francu Kafki za priču „Preobražaj“, legendarnoj grupi Velvet Underground i Luu Ridu za pesmu „Venus in furs“ (1967).  Reditelj Hesus Franko (1969) zatim Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (1994) snimili su filmove „Venera u krznu“. Roman je bio inspiracija mnogim slikarima. 

Katarina Markovic i Milutin Milosevic u predstavi Venera u krznu
Katarina Marković i Milutin Milošević u predstavi „Venera u krznu“ Foto:Jean-Marie Fox

Po drami Dejvida Ajvsa, Roman Polanski je 2013. snimio film, kao satiru o seksizmu. 

Pored Tatjane Mandić Rigonat (režija, dramaturgija i scenski prostor) u autorskom timu su i Elio Rigonat (prevod s engleskog i muzika), Mina Miladinović (kostim) i Igor Koruga (scenski pokret). 

Pretpremijera je 19. aprila, a prva repriza 21. aprila u 19 časova.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar