Foto:facebook/dorcolskonarodnopozoriste

Sofoklova tragedija "Car Edip" u režiji Filipa Gajića premijerno će biti izvedena sutra, 5. maja, na sceni Kosmodrom u Dorćolskom narodnom pozorištu, najavljeno je iz ovog nezavisnog teatra.

Jedan od najznačajnih komada u istoriji svetskog pozorišta u ovom „čitanju“ reditelja i glumaca odigrava se u savremeno doba, u Njujorku, u miljeu građevinske mafije.

„Radnja je smeštena u današnjicu, u njujorško podzemlje. Edip je na čelu familije koja je na čelu građevinske mafije. Gazi svoj put, bežeći od zadate mu sudbine sve bliže joj prilazi. Na početku ubija svoga oca, reši nerešivu zagonetku koju mu postavlja Sfinga, on kaže: ‘Čovek’. U priči o čoveku, toj nesrećnoj sorti, on će se oženiti svojom majkom i s njom dobiće decu. U centru svetske prestonice vlada kuga, a narod će biti izlečen kada se uhvati i kazni ubica. U detektivskoj istrazi, Edip neće kao Hamlet pronaći krivicu u drugima, on će je pronaći u sebi samom. Na jedan način ovu priču koristio je Frojd, na drugi Pazolini, mi na svoj način. Uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta koja se ponavlja hiljadama godina u generacijama koje su bile, koje jesu i koje će biti“, navodi se u opisu predstave.

U komadu igraju Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Danilo Кlinčar, Jovana Кrstić, Željko Stefanović, Strahinja Padežanin, Džo Nikolas, Matija Ristić, Dragan Stefanović, Predrag Todorović, a specijalni gost je Boško Ćirković Škabo iz Beogradskog sindikata.

Reprize su planirane za 7, 8. i 28. maj.