Predstava Tiho teče Misisipi
Predstava Tiho teče Misisipi Foto:Beogradsko dramsko pozorište

Srpsko narodno pozorište (SNP), Beogradsko dramsko pozorište (BDP) i Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine. Tim povodom osnovan je festival "Naši dani“ koji će svoje prvo izdanje imati u SNP od 7. do 12. maja kada će na sceni "Pera Dobrinović“ gostovati predstave BDP.

– To je mini-festival u okviru kojeg će biti omogućena maskimalna promocija ova tri teatra i na taj način doprineti razvoju novih formi i kreativnog umrežavanja. Mi ćemo se sada predstaviti sa pet predstava u pet dana. Potom ćemo gostovati u Novosadskom pozorištu u septembru. Sledeća dva meseca ćemo mi biti domaćini, prvo će nam u oktobru doći Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz, a u novembru u SNP – rekao je za Nova.rs Jug Radivojević, upravnik BDP.

Jug Radivojević, Palata pravde
Jug Radivojević (levo) direktor BDP. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U okviru prvog festivala koji počinje 7. maja u SNP, svakog dana će se igrati po jedna predstava BDP. Prva je „Fine mrtve d(j)evojke“ hrvatskog autora Mate Matišića u režiji Patrika Lazića, zatim, „Čitač“ Fedora Šilija po motivima romana Bernharda Šlinka, reditelja Borisa Liješevića, a potom „Ružni, prljavi i zli“ Slobodana Obradovića po motivima filma Etore Skole, rediteljke Lenke Udovički.

Četvrtog i petog dana festivala biće predstavljena dva nova komada BDP – „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog u režiji i „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića.

Milovan Filipović, direktor Drame SNP. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ugovor je potpisan na Dan SNP, i tom prilikom Milovan Filipović, direktor Drame SNP, rekao je da je cilj saradnje institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel je dodao da je ovaj sporazum saradnja između dve prestonice, Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture.

„Кada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti“, ukazao je Vencel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar