Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Izvođenjem predstave "Pučina" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Egona Savina, večeras je u Vranju zvanično otvoren 41. Festival Borini pozorišni dani, pod sloganom "Od Sofke do Nejre". Iako je program trebalo da počne 22. oktobra, izvođenjem "Nečiste krvi" Narodnog pozorišta u Beogradu, svečano otvaranje je pomereno za dan kasnije, zbog bolesti člana ansambla.

Festival je otvorila predsednica tročlanog žirija Milena Pavlović Čučilović, koji će ove godine odlučivati o četiri nagrade. Kako je naglasila, teme kojima se bave predstave na ovogodišnjim BPD „jasno postavljaju putanju kojom treba ići, kao i odgovore na pitanja da li je porodica ostala sveta, da li nas je emancipacija emancipovala, do kada će trajati borba među polovima, da li svoje korene zalivati ili iščupati, kao i šta ostavljamo detetu – budućem čoveku u amanet“.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Pre nego što su se na sceni pred vranjskom publikom našli Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Baćović i Bogdana Obradović, domaćini festivala, članovi ansambla Pozorišta Bora Stanković, otvorili su u foajeu izložbu fotografija o 125 godina pozorišnog života u Vranju.

Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović podsetio je na prvu izvedenu pozorišnu predstavu u Vranju 1896. godine u režiji Radoja Domanovića, na istorijat pozorišta Bora Stanković, ali i na činjenicu da su sada u foajeu izložene fotografije koje su preživele stravičan požar 2012. godine u kojem je izgorela cela zgrada Pozorišta Bora Stanković. Neposredno pre otvaranja izložbe svečano je kod glavnog ulaza otkrivena fotografija dugogodišnjeg direktora ove ustanove kulture i utemeljivača festivala Borini pozorišni dani Radoslava Radivojevića.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Izložbi je na kratko, pre odlaska u garderobu i priprema za izlazak na scenu, prisustvovao i Ljubomir Bandović, koji u „Pučini“ igra Jovana Nedeljkovića, brata Vladimira Nedeljkovića (Nenad Jezdić). Ovo je njegov prvi nastup pred publikom u rodnom gradu u novoj zgradi. Poslednji put je u sezoni 2010/2011 igrao u predstavi vranjskog teatra „Stari Dani“, a zgrada je izgorela 2012. godine.

„Videćete Jezdu kakvog do sada nikada niste“, rekao nam je kratko u prolazu.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Festival će trajati do 28. oktobra, a vranjska publika će pored „Pučine“ imati priliku da pogleda predstave „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta u režiji Dejana Projkovskog, „Ivanovo samoubistvo“ Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine u režiji Davida Alića, kao i komad „64“ Ateljea 212 u režiji Alise Stojanović i „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar u režiji Zlatka Pakovića. Ove predstave će biti u takmičarskoj selekciji.

Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu u celini, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolju mušku i žensku ulogu. Uz ove četiri nagrade koje će dodeliti stručni žiri festivala, ostaje nagrada publike, uz izmenu da će ona od ove godine nositi ime Radoslava Radivojevića.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Van konkurencije je komad „Placebo“ Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, koji će biti izveden poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih.

Iako je prvobitan plan bio da vranjsko Pozorište tokom festivala ima premijeru, predstavu „Okamenjeno more“ u režiji Stevana Bodrože, zbog zaražavanja dela ansambla virusom COVID-19 u poslednjih nekoliko nedelja, premijera je odložena za novembar.

 

BONUS VIDEO: Nova.rs na prvom snimajućem danu serije “Vreme zla”

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar