Foto: Knjaževsko srpski teatar

Komad o čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu, u izvođenju ansambla Knjaževsko srpskog teatra, sutra će imati premijeru pred beogradskom publikom. Predstava ‘’Uspomene na Crvenu zastavu’’ u Kragujevcu je premijerno izvedena u maju prošle godine i odmah naišla na dobar prijem publike u matičnom pozorištu.

Predstava ,,Uspomene na Crvenu zastavu’’ biće izvedena u utorak 24. januara u Narodnom pozorištu, na sceni ,,Raša Plaović’’, s početkom od 20.30 sati.

Priča o nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici automobila nastala je po tekstu Milovana Mračevića i u režiji Aleksandra Lukača.

Foto: Knjaževsko srpski teatar

Komad je postavio dvojac koji se pozorišnom umetnošću već decenijama uspešno bavi na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi. Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gde je magistrirao istoriju, a dramsko pisanje je studirao na FDU u Beogradu, u klasi Filipa Davida i Biljane Srbljanović. Režiju potpisuje Aleksandar Lukač, koji od 1992. godine na Univerzitetu Jork u Torontu, predaje pozorišne nauke.

Autor teksta je uoči premijere rekao da je na ideju za priču o kragujevačkoj Zastavi došao pre dve decenije u slučajnom razgovoru sa jednim bivšim Zastavinim radnikom, a ono što je tada saznao, kako kaže ,,proganjalo ga je’’ i inspirisalo da napiše komad.

– Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu – ‘Srušila se čitava jedna civilizacija’. Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala – otkrio je svoju inspiraciju Milovan Mračević.

Foto: Knjaževsko srpski teatar

Po tekstu koji je nastao iz tog razgovora, reditelj Aleksandar Lukač opisuje, da je Milovan Mračević „prevashodno istoričar, koji dramski oblikuje svoja istraživanja“, te da se u predstavi prepliću sećanja na našu ne tako davnu prošlost, koja utiče na shvatanje naše sadašnjosnosti.

– Ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima, od kojih, barem u ovoj predstavi nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije – poručio je reditelj Lukač.

U predstavi igraju glumci kragujevačkog ansambla Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime je uradila Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

BONUS VIDCEO: Predstava ,,Deca“ Narodno pozorište u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar