premijera predstave u kragujevačkom pozorištu ''Uspomene na Crvenu zastavu'' Foto:Petar Miljković/promo

Ansambl Knjaževsko srpskog teatra večeras će premijerno izvesti predstavu "Uspomene na Crvenu zastavu", prema tekstu Milovana Mračevića i u režiji Aleksandra Lukača, a prema rečima autora, ideja za priču o čuvenoj nekadašnjoj kragujevačkoj "Crvenoj zastavi" nastala je još pre 20 godina nakon razgovora i ispovesti jednog od radnika.

Komad je postavio dvojac koji se pozorišnom umetnošću već decenijama uspešno bavi na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi. Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gde je magistrirao istoriju, a dramsko pisanje je studirao na FDU u Beogradu, u klasi Filipa Davida i Biljane Srbljanović. Režiju potpisuje Aleksandar Lukač, koji od 1992. godine na Univerzitetu Jork u Torontu, predaje pozorišne nauke.

Prema rečima autora teksta, ideja za priču i uspomene na nekadašnju kragujevačku „Crvenu zastavu“, nastala je pre 20 godina u slučajnom razgovoru sa jednim Zastavinom radnikom, a ono što je tada saznao, kako kaže, „proganjalo ga je“ i inspirisalo da napiše komad.

– Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. On je tu razliku stavio u jednu rečenicu – „Srušila se čitava jedna civilizacija“. Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren, da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala – rekao je Mračević.

Foto:promo

Po tekstu koji je nastao iz tog razgovora, reditelj Aleksandar Lukač postavio je pozorišnu predstavu i uoči premijere izjavio, da je Milovan Mračević „prevashodno istoričar, koji dramski oblikuje svoja istraživanja“.

– U slučaju „Uspomena na Crvenu zastavu“, on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju, koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika, ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti. A ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima, od kojih, barem u ovoj predstavi, nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije – ispričao je Lukač.

U predstavi igraju Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime je uradila Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

Premijera predstave je večeras u 20 sati, prva repriza je u četvrtak 5. maja, a do kraja meseca „Uspemene na Crveni zastavu“, na repertoaru KST-a biće 17. i 31. maja.

Bonus video: Premijera predstave „Femkanje“ – Teatar Vuk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar