Ubistvo u Orijent ekspresu Foto: Miša Obradović

Komad po čuvenom delu Agate Kristi prvi put će biti izveden 25. septembra u pozorištu „Boško Buha“ na večernjoj sceni „Teatra Vuk“, u dramatizaciji Kena Ludviga i režiji Darijana Mihajlovića.

Na konferenciji za medije koja je održana u garaži Plavog voza u Topčideru, rečeno je da su karte za prve četiri predstave za sat vremena rasprodate i da to već govori da će ovaj komad biti pravi hit.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

– Ovo je romansirana tragedija, melodrama sa elementima komedije koja je u osnovi krimić, triler. To pozorište traži, da ima svega. Naravno, nismo menjali tekst tek tako jer je Agata Kristi precizna i ne možete pobediti velikog pisca. Ali, ono što je zanimljivo, jeste što se kompletan zaplet događa u Srbiji. U originalnoj verziji, taj voz koji putuje od Istanbula do Londona, staje zbog snega između Vinkovaca i Slavonskog Broda, a u našoj verziji kod Lazarevca. Ken Ludvig je dobio  dozvolu da unese tu izmenu i zbog dramatizacije šest likova iz romana je izostavljeno – istakao je Darijan Mihajlović.

Kuriozitet je i taj što je beogradska predstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“, koja se igra u petnaestak pozorišta u svetu, među kojima je i Brodvej, dobila prava pre Londona i prva je u jugoistočnoj Evropi koja će se igrati na sceni. Posebnost je i to što je ovo jedini roman velike spisateljice za koji su ikada izdata pozorišna prava od Fondacije „Agata Kristi“ koja je izabrala Ivanu Dimić za prevodioca.

Ubistvo u Orijent ekspresu Foto: Miša Obradović

– Oni su striktni, rigorozni i stručni, tražili su najbolji prevod, i Ivana je prva od nas položila ispit kod njih – obajsnio je reditelj, a Dimić je dodala:

– Samo šlog što me nije udario kada sam videla svoje ime na plakatu u istoj veličini kao i ime reditelja. To kod nas u Srbiji nije običaj.

U autorskom timu su scenograf Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret Milan Gromilić, scenski govor Dijana Marojević i reditelj video sadržaja MIloš Đukelić. U glumačkoj podeli su Andrija Milošević, Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Ubistvo u Orijent ekspresu Foto: Miša Obradović

– Nisam odavno imao tako kompleksnu i divnu ulogu. Hteo sam da napravim rolerkoster emocija i akcije, koji se prepliću i uradio sam to na svoj način, sa kolegama a u skladu sa ovim tekstomi žanrom. Zajedno smo napravili priču koja će vas sigurno osvojiti, na autentičan umetnički način. Bili smo vrlo bezobrazni, pozitivno. Nismo urušili ništa od misterije koja je potrebna za ovakvo delo, od emotivnih, melodramskim trenutaka do akcionih scena, koji vas kao košava vrte i daju ritam ovom komadu. Scenografija je fenomenalna, kao da ste u tom vozu, a kostim je nadrealan. Sve je ekstravagantno i glamurozno, a mene nećete prepoznati – rekao je Andrija Milošević koji tumači Herkula Poaroa.

Glumica Borka Tomović je istakla da su svi likovi u predstavi na ivici i da igraju gotovo pod visokom temperaturom, skoro do ključanja, a Igor Damnjanović je rekao da je u pitanju veliki naslov, sjajna ekipa i siguran je da će se komad dugo igrati. Stefan Bundalo je naglasio da je ovo predstava u kojoj publika neće biti „krivac“, što se često događa, nego će biti u ulozi detektiva.

Foto:AFP / AFP / Profimedia

Agata Kristi je, podsetila je Ivana Dimić, napisala 70 romana, 165 kratkih priča, drame, a njene knjige spadaju u red najčitanijih pored Biblije i Šekspirovih dela.

– Samo predstava po njenoj knjizi „Mišolovka“ igrala se 25 hiljada puta, od 1952. do danas. Prvi roman „Tajanstveni događaji u Stajlsu“ napisala je 1920. godine i tu se prvi put pojavljuje njen lik Herkul Poaro koji je u 33 njena romana rešavao misterije ubistava.

Bonus video: Voz Orijent ekspres

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar