Novica Antić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rubrika "Kultura" se pretvorila u rubriku "Lica sa poternica", kaže za Nova.rs Novica Antić, upravnik Ateljea 212, za tekst koji je u "Večernjim novostima" objavljen pod naslovom: "Srbiju preziru, pare uzimaju: Pozorišta širom otvorila vrata rediteljima iz regiona, godinama doslednim u oštroj osudi naše zemlje".

U njemu se podseća ali i „upozorava“ da će Selma Spahić u Ateljeu 212 režirati „Kao i sve slobodne djevojke“ a koja je pre devet godina povukla sa Sterijinog pozorja svoju predstavu nakon što je saznala da će festival otvoriti Emir Kusturica. Gošći iz Sarajeva je zamereno, kako piše u pomenutom tekstu, „danas, i dalje ‘svesna posledica svojih odluka, u institucionalnom pozorištu (čiji je osnivač i finansijer Grad Beograd) od tih istih vladajućih struktura očekuje za svoj rad – honorar“.

Probe predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ Atelje 212
Foto: Anđa Brstina

– Oduvek me je zabrinjavalo poistovećivanje neke nacije sa jednom ličnošću, ma kakva ona bila. Za mene Nemačka nikada nije bila samo Hitler ili samo Hegel, Amerika nije samo Tramp ili samo Kenedi, Rusija nije samo Putin ili samo Navaljni, Norveška nije samo Ibsen i nije samo Kvisling. Javno targetiranje mlade sarajevske umetnice zato što je svojevremeno bojkotovala otvaranje Sterijinog pozorja zbog Kusturice je krajnje neprimereno i opasno. Pritom, ova rediteljka u Ateljeu 212 režira komad savremene srpske dramske spisateljice Tanje Šljivar. Mislim da Srbija nije samo Kustrica, kao što nije ni samo Porfirije niti samo Prajd, nije ni samo Đinđić niti samo Milošević, nije samo Vučić ili samo Đilas – potrešeno govori Antić, i dodaje:

– Takve“odbrane“ Srbije sam prečesto viđao u životu, a bio sam i svedok pogubnih posledica koje su ostavljale iza sebe. Srbija smo svi mi, mi imamo često različita i oprečna mišljenja i o prošlosti i o sadašnjosti i o budućnosti. I mislim da upravo te različitosti i čine jedno društvo vitalnim, ukoliko uspeva da ih poštuje i neguje. Ukoliko ne uspeva, takvo društvo je osuđeno na tiho propadanje.

Osim Selme Spahić, u pomenutom tekstu su prozvani i reditelji Haris Pašović, Dino Mustafić, Jeton Neziraj, kao i teatri koji ih angažuju.

Direktor Ateljea 212 veruje, kako kaže, da uprkos svemu, naše društvo ima snagu i vitalnost da u različitosti crpe energiju opstanka u ovim teškim vremenima.

Novica Antić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Izbor je na nama, možemo se osloniti na predrasude i nasleđene obrasce ponašanja, a možemo i da pokušamo da razmišljamo svojom pameću – zaključio je Novica Antić.

Premijera drame “Kao i sve slobodne djevojke“ Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, zakazana je za 21. oktobar 2022. godine na Velikoj sceni „Mira Trailović“.

Bonus video: Aplauz za Atelje 212 na Marulićevim danima u Splitu

Komentari

Svi komentari (0)