Eskulap Foto: Promo/Marko Banićević

Radio drama "Eskulap - anatomska eks mašina", nastala prema satiričnom rimovanom epu, napisanom u aprilu 2020. godine, za vreme policijskog časa u Srbiji, premijerno će biti emitovana 21. decembra na RadioAparatu.

Ova predstava Ima uporište u realnim događajima vezanim za pandemiju, ali je i fantazmagorični prikaz sveopšte situacije na ovim prostorima. Prema rečima autorke Mile Manojlović, najveći deo radnje je smešten je na srednjovekovni dvor i u dvorsku kosturnicu u doba pandemije, a obuhvata period od 13. veka, do danas.

– Realni likovi, kojima je tekst inspirisan, pretočeni su u dvorske arhetipove kao što su: lekar, car, sveštenik, dvorska dama, dvorska luda, vojni ministar, lakej, kovač, pustolov zatočen u buretu i šišmiš. Ovih deset upečatljivih likova interpretira dvoje glumaca koristeći širok opseg glasovnih tehnika, podržan eksperimentalnom kompozicijom utemeljenom u atmosferskim fragmentima terenskog zvuka, improvizacionim sekvencama i dramaturgiji, kao i u bogatoj arhivi muzičkih intervencija snimljenih specijalno za ovu priliku. Radio drama donosi humornu notu, elemente horora, ali svakako, kao i svaka satira, na kraju ipak ostavlja gorak ukus realnosti – kaže autorka i dodaje:

– Priča ima uporište u realnim događajima vezanim za pandemiju i srpsku političku scenu, krizni štab, ali je i fantazmagorični prikaz sveopšte situacije na ovim prostorima. Radnja epa se odvija u doba pandemije na srednjovekovnom dvoru. Prati dilemu dr Eskulapa oko toga da li da reskira i dozna sve o bolesti, ili da izgubljenog dostojanstva ostane lojalan caru.  

Mila Manojlović je dramska umetnica iz Beograda. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a master studije iz pozorišne režije završila je na Royal Central School of Speech and Drama, u Londonu. Bavi se pisanjem i autorskim radom. Živi i radi u Beogradu i na Korčuli. Aktuelna je njena monodrama „Bol“.

Bonus video:

Tanja Bošković: Nedostaje mi bife Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar