Stručno vođenje kroz izložbu slika Uroša Predića u galeriji Matice Srpske Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

U okviru pratećeg programa izložbe „Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti“ u petak, 27. januara u 19 časova, biće održano predavanje “Predićeva dela kroz stihove” Milice Milošević, filologa i muzejskog edukatora u Galeriji Matice srpske.

Poznato je da je Uroš Predić bio veliki ljubitelj književnosti. Prevodio je srpsku književnost na strane jezike, kao i strane pisce na srpski jezik, ilustrovao je dečji časopis “Neven”, a Danteovu “Božanstvenu komediju” je znao napamet. Bio je veliki prijatelj sa pesnicima Jovanom Jovanovićem Zmajem i Lazom Кostićem, a imao je priliku da prati odrastanje i sazrevanje književnice Anice Savić Rebac.

Anica Savić, 1898. Foto:Promo/Galerija Matice srpske

Inspiracija za jednu od njegovih najpoznatijih slika “Siroče na majčinom grobu” bila je upravo pesma “Smrznuto siroče” mađarskog pesnika Jožefa Etveša, a slika će inspirisati mladog pisca Svetozara Ćorovića koji će joj posvetiti jednu od svojih prvih pesama.

Кroz predavanje publika će imati priliku da se upozna sa delima Uroša Predića iz drugačije perspektive – kroz stihove koji su uticali na njegovo stvaralaštvo ili koje možemo da povežemo sa njegovim delom. Čitaće se stihovi Branka Radičevića, Alekse Šantića, Anice Savić Rebac, Laze Кostića, Jovana Jovanovića Zmaja, Jožefa Etveša i drugih posmatrajući remek-dela nacionalne umetnosti i na taj način povezati likovnu umetnost sa pisanom reči.

Predavanje Milice Milošević biće sa simultanim prevodom na znakovni jezik u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca na znakovni jezik.

Podsećamo da je zbog velikog interesovanja publike, izložba “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” produžena do nedelje, 12. februara 2023. godine.

Bonus video: Veliki Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar