Foto: Festival RUTA/Promo

U Beogradskom dramskom pozorištu, od 1. do 6. decembra biće održan "RUTA" festival - Regionalna unija teatara koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona.

Na festivalu RUTA učestvuju – Hrvatska (Kazalište Ulysses), Slovenija (Mestno gledališče Ljubljana), BiH (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Crna Gora (Gradsko pozorište, Podgorica), Severna Makedonija (Dramski teatar, Skoplje) i Srbija (Beogradsko dramsko pozorište) – ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu.

Ove godine festival RUTA u Beogradu otvoriće 1. decembra predstava „Prafaust“ Beogradskog dramskog pozorišta, sledećeg dana na repertoaru je predstava „Moj muž“ iz Dramskog teatra Skoplje, zatim predstava „Bog masakra“, MGL Ljubljana, a 4. decembra biće odigran komad „Majka“ iz Kamernog teatra 55 Sarajevo.

„Bog masakra“ Foto: Festival RUTA/Promo

Za 5. decembar zakazana je predstava „Samo da je po redu“ iz Gradskog pozorišta Podgorica, a 6. decembra predstava „Otelo“ iz Kazališta Ulysses sa Briona. Sve predstave počinju u 19.30h na velikoj sceni BDP-a.

„Otelo“ Foto: Festival RUTA/Promo

Festival RUTA se tokom godine održava u šest gradova: Ljubljana – februar, Podgorica – april, Sarajevo – jun, Brioni – avgust, Skoplje – oktobar i Beograd- decembar. Na festivalu koji traje šest dana u svakom gradu gostuju predstave iz pomenutih teatara. Svako pozorište nastupa s predstavom po sopstvenom izboru. Festival je revijalnog karaktera, a jedan od ciljeva jeste kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

Prvi festival održan je u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6. decembra 2019.

„Moj muž“ Foto: Festival RUTA/Promo

Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je 2019. godine inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA). Protokol o formiranju Unije potpisan je 18. oktobra 2019. u Skupštini grada Beograda.

„Predstavnici pomenutih pozorišta sastali su se sa namerom da institucionalizuju ideju o saradnji srodnih pozorišta iz regiona sa ciljem da se kroz različite vidove saradnje međusobno predstave dostignuća i prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti u regionu, i da se kroz zajednički rad implementiraju različita znanja i dostignuća“, zapisano je u preambuli Protokola.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar