Maja Pelević i Dimitrije Kokanov u predstavi "Lounli plenet", Foto: Jelena Fatić

Predstava “Lounli plenet” (Usamljena planeta) autora Olge Dimitrijević, Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Tanje Šljivar i Igora Koruge biće premijerno izvedena 24. jula u Ateljeu 212 uz poštovanje svih propisanih mera, potvrđeno je portalu Nova.rs u tom teatru. Autori su ujedno i glumci, a biće to prva predstava koja se u beogradskim pozorištima igra od početka pandemije koronavirusa.

Direktor Ateljea 212 Novica Antić je pre sedam dana za naš portal rekao da će premijeru odložiti za avgust zbog pogoršanja epidemiološke situacije i novih mera Vlade Srbije za suzbijanje koronavirusa, međutim u pozorištu kažu da su pronašli način da predstavu ipak igraju.

U predstavi će Olga Dimitrijević, Maja Pelević i Dimitrije Kokanov igrati pod maskama, a u publici će biti samo sedmoro posetilaca koji će takođe morati da nose maske i drže propisanu distancu.

Izvođenje počinje na bočnoj pjaceti Ateljea 212, zatim glumci i publika ulaze unutra. U gornjem foajeu dramaturzi izgovaraju tekst sa propisanom distancom između sebe, a na video bimu publika će slušati Tanju Šljivar i Igora Korugu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Delićemo maske na ulazu, svi će morati da drže distancu. Zajedno sa publikom će nas biti desetoro i od sat vremena koliko traje predstava, pola sata se odigrava napolju – navode u Ateljeu 212.

Predstava, inspirisana epidemijom koronavirusa i svime što je ona iznedrila, završava se ispred Ateljea 212, na prednjoj pjaceti.

– „Lounli plenet“ je na neki način gerilska i imerzivna predstava koja kroz pet autorskih glasova preispituje savremeni svet i njegove fenomene. Verovatno smo sami sebi hteli da objasnimo šta se dešava, ali i šta možemo da zamislimo da će tek biti. S jedne strane tu je epidemija virusa koja sa sobom povlači neke nove nesigurnosti i strahove, ali i neke stare, koje vučemo iz života u neoliberalnom poretku. Tako je proistekla i postavka predstave – želeli smo da jedni drugima ispričamo priče u nadi da ćemo zajedno doći do shvatanja ovog i promišljanja novog sveta ili zajedništva. Posegnuli smo za storitelingom kao starom društvenom praksom, krenuli od pretpostavke da koliko god da se svet raspada, uvek ćemo pričati priče. Pored toga, misleći o formi u sadašnjim uslovima, znali smo da fizičku interakciju između izvođača moramo svesti na minimum. Predstava pokriva različita tematska i afektivna polja, od opšte nesigurnosti i straha do želje za pravednijim svetom. „Lounli plenet“ ukršta naših pet iskustava i viđenja svakodnevice i pravi neku vrstu mape naših političkih, socijalnih i emotivnih iskustava poslednjih par meseci, skoro kao da vodimo publiku na “walking tour” kroz sve to – objasnila je ranije u intervjuu za portal Nova.rs Olga Dimitrijević.

Za premijeru, kako nam je rečeno u Ateljeu 212, nisu prodavane ulaznice pošto je ona namenjena protokolu, a za prvu reprizu 25. jula prodato je sedam karata.

Ranije je bilo planirano da komad „Lounli plenet“ bude igran za 20 gledalaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar