Udo Kir i Jugoslav Pantelić Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čuveni nemački glumac Udo Kir, promovisao je svoj novi film “Moj komšija Adolf”, čija će beogradska premijera biti održana danas u 17 časova na Festu. Kir će neposredno pred projekciju u Mts dvorani primiti nagradu Beogradski pobednik.

Velikan nemačkog glumišta stigao je danas u Beograd u veselom raspoloženju, družeći se sa novinarima u Mts dvorani i pričajući opušteno i srdačno o svojoj velikoj karijeri.

On je priznao je da ima džet-leg nakon dugog puta iz San Franciska.

– Mada, to nije loše, jer stimuliše mozak – našalio se glumac koji je dodo da je u Beogradu smešten u „lepom hotelu ‘Moskva’ i da ima dobar pogled“.

Radnja njegovog novog filma “Moj komšija Adolf” smeštena je u Kolumbiju šezdesetih godina 20. veka, usredsređena je na usamljenog i mrzovoljnog Poljaka koji je preživeo Holokaust. Živi na selu i sumnja da mu je novi komšija, kojeg igra upravo Udo Kir, Adolf Hitler lično…

Pričajući o ulogama koje je u životu  igrao, Udo Kir se dotakao toga kako nemački glumci u Americi uglavnom glume negativce.

– Ja uvek glumim negativce jer imam nemački nagasak. U seriji “Lovci” sa Al Paćinom, glumim Adolfa Hitlera koji živi u Argentini sa Evom Braun… Glumio sam Hitlera pet-šest puta, i uvek su bile u pitanju komedije. On je bio monstrum, ali nisam nikad radio njegov psihološki profil za ulogu, jer uloge nisu bile zahtevne, samo dižeš ruku i vičeš “Hajl Hitler” – nasmejao se Udo Kir.

On je uporno je ponavljao da želi da vidi Oliveru Katarinu sa kojom je glumio u filmu “Znak đavola”. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji.

– Ne smem da propustim susret sa njom, glumili smo zajedno pre više od 50 godina. Ona je glumila vešticu, a ja lovca na veštice.

Udo Kir Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Počasna projekcija ovog ostvarenja Mihaela Armstronga biće održana u okviru Fest klasika.

Kir se tokom razgovora sa novinarima prisetio svog poznanstva i rada sa brojnim slavnim rediteljima kao što su Fasbinder, Lars fon Trir, Gas van Sant, Pol Morisi…

– Nikada ne kažem nekom reditelju da bih voleo da radim s njim. Kada bih to rekao Dejvidu Linču, on bi mi sigurno odgovorio: “ A ko ne bi?”.

Film “Moj komšija Adolf”, koji će biti prikazan u okviru Fest specijal, režirao je Leon Prudovski, izraelski filmski reditelj i scenarista, rođen u Rusiji. On je napisao brojna scenarija i režirao serije, kratke i dugometražne igrane filmove u Izraelu, Francuskoj, Rusiji i Ukrajini.

Bonus video: Jovana Stojiljković o 51. Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar