Foto:promo

Izložba „Sava Halugin: Poziv na oduševljenost“ autorke Nele Tonković, biće otvorena u utorak, 14. marta u 19 časova u Galeriji SANU.

Postavka obuhvata skulpture, crteže i slike koje je vajar stvarao tokom svog plodnog umetničkog rada dugog više od pet decenija. Recenzenti su Mrđan Bajić, dopisni član SANU, i Čedomir Janičić, muzejski savetnik.

Cilj izložbe je, kako piše ud najavi, da publiku upozna sa jedinstvenim delom vajara Save Halugina, dopisnog člana SANU, koje počiva na formi umetničke doslednosti i potrazi za razumevanjem i sjedinjenjem umetničke ideje i medija u kojem se ona ispoljava.

Sava Halugin, Foto: Arhiva galerije Haos

Svoje prvo umetničko obrazovanje Halugin je stekao na Odseku za likovnu umetnosti Više pedagoške škole u Novom Sadu. Iste godine kada je završio studije na višoj školi, upisuje vajarski smer Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (1968). Diplomirao je 1972. u klasi profesora Jovana Кratohvila. Šest godina kasnije stekao je zvanje magistra vajarstva. Sava Halugin je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, kao i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegova dela nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Savremene galerije Subotica, Srpske akademije nauka i umetnosti i u brojnim privatnim kolekcijama. Mnoge njegove skulpture izvedene su kao dela u javnom prostoru u Subotici, Novom Sadu, Кikindi i Somboru.

Stvarajući u duhu razumevanja prirode različitih vajarskih materijala i traganja za oblikom, u delu Save Halugina izdvajaju se dve velike celine. Prva, izražena u kamenu, obeležila je sam početak njegovog stvaranja i trajala je gotovo 20 godina. Druga, koju karakteriše izbor bronze kao materijala drugačijih svojstava, omogućila je umetniku da intenzivno istražuje i ostvaruje pomake unutar svoje umetnosti od sredine osamdesetih godina do danas. Posebno mesto u Haluginovom opusu imaju crteži i slike. Sa izlaganjem crteža započinje veoma rano, već na početku svoje karijere. Iako su crteži česti pratioci njegovih skulptura, oni nikada nisu doslovne skice za „trajniji oblik“, već su autonomna dela.

Izložbu koja će biti otvorena do 14. maja prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom čiji su autori Nela Tonković i Suzana Vuksanović.

Bonus video: Nacionalne penzije samo za politički podobne – Vida Ognjenović i Božidar Đurović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar