Iz predstave "Uredik" Foto: Jakov Simović/Promo

Tema "medijski mrak u Srbiji" je uvek aktuelna. Predstava "Urednik" govori upravo o tom medijskom mraku i činjenici da se kao država lagano krećemo putem autokratije koja se sprovodi preko nekih stabilokratskih mehanizama. Naš predsednik skida fore diktatorima, kaže Sara Radojković, autorka predstave "Urednik" i kolumnistkinja Nova.rs portala.

Predstava „Urednik“ biće ponovo igrana 3. 4. i 5. septembra na Dorćol Platz-u sa početkom od 21 čas. „Urednik“ je delo dramaturškinje Sare Radojković i reditelja Vojkana Arsića, govori o relativizaciji istine, medijskim manipulacijama i njihovim posledicama.

Radojković je u kratkom razgovoru za naš portal govorila o predstavi, navodeći da je inspiraciju za tekst pronašla u svakodnevnom životu u Srbiji, ali i u svojim ličnim iskustvima, s obzirom na to da je jedno vreme radila kao novinarka.

PROČITAJTE JOŠ

– Jako mi je čudno da nakon ove pauze i nakon svega što se desilo pričam o stvarima koje nemaju veze sa pandemijom. Međutim, predstava je bila aktuelna i za vreme pandemije, ako uzmemo u obzir načine na koji su novinari tretirani. Baš sam skoro gledala neke video radove koje smo ranije snimali i podsetila se da smo mi imali materijala sve vreme. Tema „medijski mrak u Srbiji“ je uvek aktuelna. Stvari su jako komplikovane. Predstava govori upravo o tom medijskom mraku i činjenici da se kao država lagano krećemo putem autokratije koja se sprovodi preko nekih stabilokratskih mehanizama. Naš predsednik skida fore diktatorima – Erdoganu, Putinu itd – rekla je ona i dodala:

– Dotakli smo se i kreiranja lažnih vesti. To je jedan od alata upravljanja autokratskih režima. Pomoću njih se ostvaruje sistem totalitarizma. Naša predstava govori i o tome. Lažne vesti su deo našeg života. Ponovo bih se dotakla pandemije i rekla da smo imali prilike da vidimo kako su te konferencije Kriznog štaba izgledale. Kompletna realnost je bila izmanipulisana.

Sara Radojković Foto: Dejana Batalović

Na pitanje da li je lažne vesti koje uočava uznemiravaju, Sara je odgovorila:

– Ne mogu da kažem da me potresaju, ali znam, baš kao i svi vi koji se novinarstvom bavite svakoga dana, da lažne vesti i medijski mrak jesu naša realnost. Jesam osetila da imam znanje o atmosferi redakcije i da imam pravo da pričam o toj temi, jer sam cenzuru osetila na svojoj koži. Nisam se trudila da razumem, već sam stvarno razumela kako to sve izgleda.

Za kraj, Radojković se dodatkla i mogućeg novog suspendovanja gradskog života i uvođenja drastičnih mera predostrožnosti, poput onih u martu i aprilu ove godine, te je navela da je „sve do nas“.

– Dosta toga je do nas. Ne želim da nam uvek i za sve vlasti budu krive i odgovorne. Ukoliko se budemo ponašali kao pušteni s lanca, što se i desilo prvi put, nećemo dugo šetati slobodni. Na nama je da se ponašamo odgovorno. Na Dorćom platzu smo ispoštovali sve mere predostrožnosti – zaključila je ona za Nova.rs.

Ekipa predstave „Urednik“ Reflektor teatra, Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Portal Nova.rs će na društvenim mrežama deliti 2×2 paketa karata za svaki dan igranja predstave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar