Petru Krdu
Petru Krdu Foto: Printscreen/YouTube/Jonel Stojic

Petru Krdu, pesnik, prevodilac i dugodišnji urednik Književne opštine Vršac, preminuo je 30. aprila 2011. godine. Na desetogodišnjicu njegove smrti, KOV je odlučio da osnuje nagradu "Ljubičasto mastilo" za debitantsku zbirku pesama, a 35. broj časopisa "KOVine" posvećen je njemu i njegovom stvaralaštvu.

Povodom decenije od smrti, objavljen je i 35. broj „KOVina“ posvećen Petruu Krduu, sa njegovim objavljenim i do sada neobjavljivanim pesmama, kao i sa tekstovima koje su o njemu i njegovom stvaralaštvu pisali Mihajlo Pantić, poznata rumunska pesnikinja Ana Blandijana, Draško Ređep, Jovan Ćirilov, Ivana Matijević, Tanja Kragujević, Gabrijel Babuc i drugi njegovi saradnjici, prijatelji i poznanici.

Iz „KOVina“ prenosimo tekst Mihajla Pantića, napisan pre decenije, povodom Krduove smrti:

„(…) Osoben poverenik stiha, Petri Krdu nije imao u sebi ni E od egocentrizma ni T od taštine koja gotovo neizostavno prati svako misleće, preosetljivo ljudsko biće sa izraženom potrebom da piše, pesme ili štogod drugo, manje je važno, smrt ionako sve poravna. Njegova osobenost bila je od posebne vrste, bliske dobro nađenoj i otmeno negovanoj ekscentričnosti, koja nikoga ne povređuje nego u naš isflekani književni život unosi svežinu i dobro raspoloženje.

Mihajlo Pantić Foto:Zoran Lončarević

Predat poeziji najpre po sopstvenoj, dubinskoj vokaciji, ‘onoj što kroz fitilj tera cvet’, Krdu se sav, bez trunke sumnje ili rezerve, davao unapređenju srpsko-rumunskih književnih veza kaogod i svim svojim kolegama pesnicima i ostalim piscima, uključujući svetski poznata imena, domaće klasike, ali i one koji su činili prve korake u spisateljskom poslu.

Konkurs
Nagrada „Ljubičasto mastilo“ biće dodeljivana za prvu zbirku poezije, pošto je Krdu izuzetno vodio računa o mladim autorima, navode u Književnoj opštini Vršac. Konkurs traje do 30. juna, radovi se mogu slati elektronskom poštom na [email protected], sa naznakom „Za konkurs“, a nagrađena knjiga biće objavljena u izdanju KOV-a i predstavljena na Danima Petrua Krdua u Vršcu, navode u ovoj izdavačkoj kući.

Književna opština Vršac izrasla je u minulim decenijama, zahvaljujući Petruu i njegovoj nepokolebljivoj odluci da ne odustane uprkos svemu, svim rđavim okolnostima, zluradostima i hotimično-nehotičnim saplitanjima, u prepoznatljivu, profilisanu izdavačku instituciju prvog reda. Drukčije, ako ćemo pravo, nije ni moglo biti u rodnom gradu Jovana Sterije Popovića i Vaska Pope. Ti velikani su bili i ostali za Krdua i sve koji su objavljivali u KOV-u obavezujući, nezaobilazni kriterijum.

Činio je ono što bi u bolje organizovanim kulturama kao obaveza pripadalo institutima i najbogatijim izdavačkim kućama. Zahvaljujući upravo Krduovoj upornosti ipak imamo najveći deo sabranih Sterijinih dela, koja prate desetine i stotine naslova iz domaće i strane književnosti. To se ne može zaboraviti, nikako.

U Krduovoj poslednjoj, za života objavljenoj knjizi stihova indikativnog naslova ‘Moj građanski šešir’ ima i pesma ‘Prognoza vremena’ koja počinje stihom: „Taj čovek ima pravo na svoju glavu“. Petru je svojim životom i delom u potpunosti ispunio to pravo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare