Branko Cvejić Foto:privatna arhiva

Često sam tokom karijere, kad se stariji glumci razboljevaju, ili odu zauvek, uskakao na njihovo mesto. Približavam se tome da i mene kolege na sceni zamenjuju, govorio je Branko Cvejić, naslutivši tako svoju sudbinu.

– Zamislite kakav bi kraj bio u našim životima sada – bile su reči Branka Cvejića za portal Nova.rs kada se osvrtao na ulogu koja mu je obeležila karijeru, onu Baneta Bumbara u seriji „Grlom u jagode“ i filmu „Jagode u grlu“. Ali, spremao se za još jednu rolu, koju je glumčeva koleginica i prijateljica Svetlana Bojković, nazvala za Nova.rs „testamentarnom ulogom“.

Staro džangrizalo, penzionisani knjigovođa Čezare pred kraj života rešio je da se promeni iz korena… Tog Čezarea, koji je shvatio da je potpuni obrt neophodan uoči „sudnjeg dana“, trebalo je na sceni da ovaploti Branko Cvejić.

Ali, nije mu se dalo da izađe 12. avgusta na Scenu Atrijum Buća u Tivtu, za kada je bila zakazana premijera komada „Sitnice koje život znače“, italijanskog pisca Lorenca Maronea. Beogradska, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, bila je planirana za oktobar u Narodnom pozorištu, na Sceni „Raša Plaović“.

Komad jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice počeo je da se radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, u koprodukciji sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat.  U toj predstavi o ljubavi, prijateljstvu i pomoći, u čijem fokusu je bio Čezare, glavna uloga bila je poverena Cvejiću. Na sceni je trebalo da mu „društvo prave“ Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).

I toliko je, posle šest decenija karijere, po svedočenju njegovih prijatelja i kolega, glumcu Branku Cvejiću bilo stalo da zaigra Čezarea… Verovao je da će ustati iz bolničkog kreveta i vratiti se probama…

Branko Cvejić na čitajućoj probi Foto:privatna arhiva

Mesecima se spremao za tu ulogu, a baš na jednoj od proba tog komada u Narodnom pozlilo mu je, nakon čega je prebačen u Klinički centar Srbije. Posle tridesetak dana u bolnici i više intervencija, izdahnuo je juče.

A 25. avgusta trebalo je, koji dan posle premijere „Sitnica koje život znače“ u Tivtu, da proslavi i 76. rođendan.

Branko Cvejić na probi Foto:Privatna arhiva

Branko Cvejić je sebe u jednom intervjuu okarakterisao kao radoznalu osobu. Odnosno kao čoveka kojeg „mrzi da ne radi“:

– Tu su one redovne tužne stvari da se stariji glumci razboljevaju ili, nažalost, odu zauvek, pa sam često i ja tokom karijere uskakao na njihovo mesto. A sada se ja tome približavam, da i mene zamenjuju i uskaču…

Umesto Branka Cvejića u ulozi Čezarea publici u Tivtu, a potom i u Beogradu pokloniće se njegov kolega Mladen Andrejević.

Bonus video: Cvejićev oproštaj od Mijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare