Svetlana Bojković i Branko Cvejić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Kad se s nekim znate gotovo 60 godina, kad znate nečije mane, kad se volite, svađate, onda je to jedan dugački životni vek, i jedno veliko prijateljstvo, kaže za Nova.rs Svetlana Bojković sećajući se svog kolege Branka Cvejića.

– Cveja i sa smo se znali skoro 60 godina. To je jako dugo – ovim rečima glumica Svetlana Bojković započinje sećanje na kolegu i prijatelja Branka Cvejića, koji je preminuo juče u Beogradu.

Upoznali su se, kako se seća glumica za naš sajt, još pre Akademije, u Dadovu.

– Branko, koji je samo godinu dana stariji od mene, pre Pece Ejdusa i mene, primljen na Akademiju. Zavideli smo mu tada, i jedva čekali sledeću godinu da i mi konkurišemo…. Ali, nekoliko godina kasnije smo zajedno ušli u Jugoslovensko dramsko pozorište.

I od tada, kako se priseća, često su radili zajedno, kako u teatru, tako i ispred kamere. Na malom ekranu poslednji put su se sreli u seriji Siniše Pavića „Junaci našeg doba“:

– Kad se s nekim tako dugo znate i družite, kad znate mane jedno drugome, kad se s vremena na vreme dokačite, naljutite jedan na drugog, ali volite, opet je sve to u suštini jedan dugačak životni vek i drugarstvo. Jako mi je žao zbog njegovog odlaska.

Poslednjih godina, kako ukazuje naša sagovornica, Cvejić je imao više vremena da se posveti glumi, s obzirom da je otišao s funkcije upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta:

– A uspešno je godinama radio na toj funkciji. Zaista je izgarao na tom mestu. I kada je napravljena nova zgrada JDP-a, pošto je stara izgorela, sve je to bilo pod njegovim rukovodstvom. Potpuno se predavao tome da nikne nova zgrada. Ali, poslednjih godina se s velikom ljubavlju posvetio svom poslu, a to je gluma.

Uoči smrti, kako naglašava Bojkovićeva, radio je na ulozi u predstavi Narodnog pozorišta „Sitnice koje život znače“ do koje mu je bilo veoma stalo i za koju se ozbiljno pripremao:

– Uverena sam da bi to uspešno obavio, međutim bolest ga je sprečila usred tog procesa, takoreći u završnoj fazi. Posebno mi je zbog toga žao, jer bio je u bolnici. Ali uprkos tome verovao je da će ustati iz bolničkog kreveta i da će odigrati tu ulogu na sceni. Tako se spremao za tu ulogu da mi se čini kao da je njegova testamentarna rola – kaže na kraju Svetlana Bojković.

Bonus video: Cvejićev oproštaj od Mijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare