Foto: iz Programskog arhiva RTS

Ako moram da objašnjavam ko je Bane Bumbar, onda to znači da nisam dobro uradio svoj posao, ovako je za Nova.rs svojevremeno govorio Branko Cvejić o ulozi koja mu je donela najveću popularnost, onoj u seriji "Grlom u jagode".

„Te, 1975. godine“ – rečenica je koja je ušla u anale ovdašnje kulture. Upravo njome, uz muziku Zorana Simjanovića, započinje serija „Grlom u jagode“.

Ta serija, jedna od najpopularnijih na tlu bivše Jugoslavije, počela je da se emituje u avgustu 1976. godine. Po scenariju Rajka Grlića i Srđana Karanovića, koju ju je i režirao, ova serija oslikava život mladića Branislava Živkovića zvanog Bane Bumbar. Sve je tu, od tuge do veselja, od prvih igranki i poljubaca, do prve tuče, časova vožnje, faksa, venčanja…

Scena iz serije Foto: iz Programskog arhiva RTS

Osvrćući se na ulogu Baneta Bumbara koja je postala njegov zaštitni znak, Branko Cvejić, koji je preminuo danas, svojevremeno je za Nova.rs istakao kako ne zna da li je njegov Bane bio pozitivac ili negativac.

– Protiv sam takvih podela. Serija je odlična, proglašavana je najboljom i ostala je nedodirljiva. A kritičari kad je nešto takvo, nedodirljivo, moraju da nađu nešto što ne valja i često pričaju kako bi oni to uradili. To može lako da se pokaže – neka uzmu i urade.

Često se, kako je priznao tada za naš sajt, tokom karijere susretao s novinarskim pitanjem kakav je Bane Bumbar i šta bi bio danas. No, bio je odsečan da nije on taj koji treba da odgovori na to pitanje, jer bi time „poništio svoj rad“:

– To kakav je Bane vidi se u tih 10 epizoda od po 50 minuta. Ako moram to da objašnjavam, onda nisam uradio svoj posao dobro. Ako ne moram, onda to znači da smo dobro uradili i reditelj Điđa Karanović i ja. Otkud znam šta bi bio Bane danas…. Isto važi i za ostale likove u seriji. Postoji onih 10 božjih zapovesti, poput ne ubij, ne ukradi… Niko od tih junaka, kao ni Bane nije podlegao tome – govorio je glumac.

Bio je ponosan što se o seriji govori i toliko godina nakon prestanka emitovanja:

– Ljudi je znaju do detalja. Možda sam ja nešto i zaboravio. Znate, svakih pet do 10 godina pojavi se neka serija koja se bavi sličnim temama i odmah za nju kažu: „A, evo nove serije ‘Grlom u jagode’“. Nisu to nove „Grlom u jagode“, ne moraju ni da budu, neka budu nešto novo.

Deceniju nakon završetka serije zbog velike popularnosti snimljen je i film „Jagode u grlu“, a Cvejić je tada za Nova.rs pričao da je filmsko ostvarenje, opet u Karanovićevoj režiji, snimljeno sa drugačijim namerama.

– Za tih 10 godina vreme se jako promenilo, ne samo kod junaka, nego i oko nas. Ta serija je, zapravo, 10 malih filmova, a film „Jagode u grlu“ neka je vrsta rezimea. Iako junaci filma ne doživljavaju baš srećan kraj, zamislite kakav bi kraj bio u našim životima sada…

Bonus video: Cvejić na promociji knjige Rajka Grlića