Akvarel "Jafa i Rafaelo" (2018) Foto:Promo/Galerija ULUS

"Slike iz Zoo vrta 2" naziv je izložbe beogradske slikarke Marije Bojović čije otvaranje je najavljeno za 2. decembar od 16 sati u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici.

Marija Bojović je slike sa motivima životinja u fokusu već predstavljala 2017. godine u Centru za kulturu u Despotovcu i izložba u Beogradu logičan je nastavak ranije nastalih radova, pošto je ova tema u središtu njenog interesovanja, a glavne uloge na crtežima i akvarelima zadržale su životinje, navode organizatori izložbe.

Umetnica rođena u Beogradu diplomirala je slikarstvo 2003. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Jovana Sivačkog, kod koga je i magistrirala 2007. Još tokom studija osvojila je nagradu „Đorđe Bokšan“ za portret, a članica je ULUS-a od 2004. godine, u statusu samostalnog umetnika. Marija Bojović izlagala je na više od 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a izložba u Galeriji ULUS je njeno deseto samostalno izlaganje. Pored slikarstva, bavi se i ikonopisom i ilustrovanjem knjiga.

„Romele, čuješ li me“ Marije Bojović Foto:Promo/Galerija ULUS

Umetnica objašnjava da je portrete životinja počela da slika u dogovoru sa direktorom Beogradskog zoo vrta, da bi oni bili izloženi na tablama na kavezima, što je i urađeno.

„Ovaj projekat se pretvorio u Marijino umetničko istraživanje karaktera i životnih priča životinja, koji su potom transponovani na belinu papira. Beogradska javnost premijerno ima priliku da vidi recentan opus autorke u Galeriji ULUS i prepusti se njenim vizuelnim doživljajima životinjskog carstva“, navode organizatori izložbe.

„Dok smo se na njenim prethodnim izložbama uverili da je vrstan portretista, naročito u ciklusu portreta prijatelja rađenih u duhu fajumskih portreta, sada se upoznajemo sa novom fazom njenog umetničkog rada koji je povezan sa njenim svakodnevnim boravkom u Beogradskom zoološkom vrtu, gde je i nastajao ovaj ciklus slika na papiru koji bi slobodno mogli nazvati Marijin atlas faune. Listovi ovog atlasa su na beloj papirnatoj pozadini prikazali likove divljih životinja i egzotičnih ptica, rađenih drvenim bojama i akvarelom. Insistiranje na činjenici da su naslikane predstave van konteksta u kome životinje sada borave, a koji bi možda stvarao izvesnu scenografičnost koja bi uticala na arteficijelnost prizora; ovako praznina oko figure pruža gledaocu mogućnost da asocijativno ‘prizovu’ prirodno stanište ovih bića koja uglavnom potiču iz egzotičnih krajeva“, piše Bojana Burić u pratećem katalogu izložbe, dodajući da umetnica svoje modele „ne bira prema estetskim kriterijumima, već prema ličnom odnosu koji je uspostavila sa većinom portretisanih persona, ne koristeći fotografske predloške“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare