Delo Marije Aleksić, Foto:Promo/Umetnicka galerija Stara kapetanija

Dve samostalne izložbe umetnika različitih generacija - Marije Aleksić (1971, Beograd) i Miodraga Elezovića (1956, Nikšić) biće otvorene od sutra, 13. jula, u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija".

Marija Aleksić predstaviće na izložbi pod nazivom „Portreti duše“ radove rađene u tehnici linogravure, a Miodrag Elezović radove u kombinovanoj tenhnici u okviru postavke „Glava sa kamenite pustinje“. U fokusu oba umetnika je prikaz lika čoveka.

Predstave lica čoveka u linogravurama Marije Aleksić, prema rečima kustoskinje izložbe Branke Milutinović, nisu spokojnog izgleda već ekspresivnog i odašilju uzavrelu stvaralačku vibraciju i energiju autorke.

„Proces rada u grafici je za Mariju Aleksić živo vrelo stvaralačkih uzbuđenja i osećajnosti koja traže da se oslobode. Ona činom stvaranja, osobenim grafičkim jezikom govori da je najbolja verzija sebe u tom trenutku svojih kreativnih htenja i mogućnosti. Predstavljeni lik čoveka, nije portret konkretne osobe, već izmaštani lik uskovitlanih linija, oblika, površina, osvetljenja simboličnog potencijala. Prikazani likovi kao da su otisci današnjeg tipa ličnosti u hiper brzom svetu, punog prenatrpanosti i smenjivanja različitih događaja, informacija sa medija, društvenih mreža, reklamnih poruka potrošačke kulture koji ostavljaju traga na ljudsku psihu“, zapazila je Milutinović.

Ljudska lica harmoničnijeg, ozbiljnog izgleda sa izraženim konturama, otkrivaju se u radovima Marije Aleksić rađenih akrilnim bojama na juti.

„Oni su više portretski rađeni i asociraju na priču o mandilionu i keramionu – nerukotvorenim likovima Hrista sa humanom porukom povratka sebi u unutrašnjem miru. Fokusiranost na ljudski lik u stvaralaštvu Marije Aleksić, čini se, vapaj je umetnice protiv otuđenja, zaleđenosti emocija, i traženja izlaza u empatiji, prisnosti i boljem razumevanju u savremenom svetu“, ocenila je kustoskinja Branka Milutinović.

Delo Miodraga Elezovića, Foto:Promo/Umetnicka galerija Stara kapetanija

Portreti Miodraga Elezovića, rađeni u kombinovanoj tehnici, lična su umetnikova viđenja, iako su početni impulsi njegovog stvaralaštva fotografije crnogorskih gorštaka iz sredine XIX veka.

„Umetnik reprezentuje tradicionalan motiv, rekontekstualizujući ga na savremen način. Usredsređuje se na motiv ljudske glave i na licima predstavljenih zabeležava unutrašnji svet i stanja u određenom trenutku. Miodrag Elezović (de) konstruiše lik čoveka slikarskim sredstvima dajući mu osobene duhovne dimenzije i suptilne spoznaje o razmišljanjima, dilemama, egzistencijalnoj sudbini čoveka koja prevazilaze ličnu ispovest. To nisu laki, pitki sadržaji koje nudi ideal glamur lepote i mladosti današnje ‘kulture narcizma’, već iskreno i istinsko stvaralaštvo ispunjeno osobenom atmosferom ekspresije“, objasnila je Milutinović.

Struktura, linije, površina slike otkrivaju, prema njenim rečima, reljefne, slojevite poteze četkica tamnije game sa svetlijim akcentima, „te su lica gorštaka poput kamenitih predela odakle potiču“.

„Ovakvim intimnim činom stvaranja umetnik ukazuje na svoju slikarsku prirodu čuvajući individualnost i slobodu u prostoru slike. Iz Elezovićevog srca, vraćajući se svojim korenima, izviru slike sopstvene čežnje koju želi dosegnuti u neprestanom traganju za odgovorom gde se nalazimo i kuda idemo. Portreti Miodraga Elezovića zrače svojom sugestivnošću i ostaju još dugo u nama“, istakla je Branka Milutinović, kustos i koautor izložbe koja će moći da se pogleda do 19. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar