Portret Čedomilja Milatovića Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ AMBASADA SRBIJE U LONDONU

Srbija je postala bogatija za umetnički portret Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, kao i utemeljivača Narodne banke Srbije, saopštila je Ambasada Srbije u Londonu.

Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović istakla je da se za pomoć u dolaženju do slike obratila uglednom britanskom advokatu srpskog porekla Petru Orliću, koji je portret otkupio i donirao Ambasadi Srbije u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

– Kao deo šire brige za srpsko istorijsko nasleđe, što je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova i srpske diplomatske mreže širom sveta, smatrala sam da bi bilo od istorijske važnosti da se slika otkupi, postane vlasništvo Srbije i zadrži izložena u prostorijama Ambasade“, izjavila je Joksimovićeva.

Mijatović je kao šestostruki srpski ministar finansija, višestruki ministar inostranih dela i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, ostavio neizbrisiv pečat i na britansko – srpske odnose.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ AMBASADA SRBIJE U LONDONU

Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države, podsetilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Portret je više decenija bio u vlasništvu Majkla Tavenora, starešine katedrale u Herfordu koji je sliku dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića Milice Prajor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar