Hana Selimović, Foto: Nemanja Taneski

Glumica Hana Selimović postala je članica ansambla Ateljea 212, rekao je za portal Nova.rs direktor tog pozorišta Novica Antić.

Priznata glumica, koju je publika do sada gledala u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Somboru, od ove sezone je stalno angažovana u Ateljeu 212.

„To i nije dolazak Hane Selimović u Atelje 212. Rekao bih da je to povratak. Povratak u njenu kuću u kojoj je, još kao vrlo mlada glumica ostvarila sjajne uloge i donela joj mnogobrojne nagrade. Tokom ove sezone smo planirali novu predstavu u kojoj bi Hana trebalo da igra glavnu žensku zlogu. Planiramo i mi, planira i korona. Nažalost njene planove moramo još svi da pratimo. Videćemo“, izjavio je za „Politiku“ Novica Antić uveren da će Hana Selimović od sredine naredne godine imati puno posla „u svojoj matičnoj kući“.

Hana Selimović, koja je ostvarila upečatljive uloge u predstavama „Otac na službenom putu“, „Zbogom SFRJ“, „Višnjik“, „Carstvo mraka“, „Ivanov“, „Čudo u Šarganu“ i drugim, privukla je pažnju tokom vanrednog stanja kada je objavila na „Fejsbuku“ post u kome je skrenula pažnju da i pored 12 godina aktivnog rada nije obuhvaćena nijednom merom pomoći Grada i Republike umetnicima koji usled pandemije ne mogu da igraju.

– Naime ja jesam član Udruženja (dramskih umetnika Srbije, prim. nov.), ali ne i u statusu samostalnog umetnika. Honorarac sam, iliti nezaposleni, koji trenutno nije zbog prirode statusa ubrojan u odluku Vlade. S druge strane, gradske vlasti su odlučile da isplate po 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca honorarcima angažovanim u ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Beograd. Što opet nisam ja, jer igram trenutno u tri kuće, Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i u Narodnom pozorištu Sombor. Dakle, u oba sistemska rešenja nisam ubrojana kao neko ko je ravnopravan član umetničke zajednice ove zemlje. Bez obzira na činjenicu da su 12 godina mog aktivnog rada unazad moji honorari uredno oporezivani – napisala je tada glumica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare