Noć knjige Foto: Laguna/Promo

Nakon što je Ministarstvo kulture objavilo na svom sajtu rešenje o dodeli sredstava izdavačima, buka oko Konkursa za otkup publikacija za biblioteke za 2022, još uvek ne jenjava.

Za sve koji su zainteresovani kako je izgledao  ovogodišnji otkup knjiga, prenosimo vam rešenje Ministarstva kulture u kojem se nalazi spisak svih otkupljenih izdanja.

U oblasti književnosti (stvaralaštvo, prevodilaštvo) dodeljeno je 95.757.602,02 dinara koja su raspoređena na 128 izdavača.

Spisak ima 91 stranicu, na kojoj je detaljno upisano za svakog izdavača koja je knjiga otkupljena, ime autora, naziv dela, cena knjige po komadu, koliko je primeraka otkupljeno, i ukupna cifra. Nazivi dela su, kako je istaknuto, ispisani ćiriličnim ili latiničnim pismom prema podacima iz kataloga Narodne biblioteke Srbije.

Od ovog broja izdavača najveća sredstva su dobili JP Službeni glasnik (7.370.457,40 din kojima je otkupljeno je 6.397 knjiga. Potom, IP Pravoslavna reč (7.054.916,00 din za 773 knjige). Čarobna knjiga (5.048.667,60 din za 4.154 dela), Vulkan izdavaštvo (4.476.578,80 din za 8.460 knjiga) i Laguna (4.052.818,73 za otkup 7.738 dela).

Od izdavača koji se bave dečjom književnošću prednjače Pčelica izdavaštvo (2.948.274,00 – 5.177 knjiga) i Кreativni centar (2.930.394,00 za 5.546 knjiga).

Teško je u ovoj šumi od podataka videti koja je knjiga najtraženija, a to nije ni lako podvesti pod puki broj jer svi naslovi koji su označeni zvezdicom jesu oni koje su biblioteke u obavezi da otkupe.

Tako, na primer, izdavača Pravoslavna reč ima samo šest naslova, od kojih su četiri sa zvezdicom, a kako je reč o luksuznim skupim izdanjima (tu su i Sabrana dela Milorada Ekmečića i Izabrana dela Vasilija Krestića) izbili su u vrh onih kojima su dodeljena najveća sredstva. Laguna, na primer, u nizu naslova ima samo 10 koji označeni zvezdicom.

Roman „Deca“ Milene Marković, (izdavač LOM) ovenčan Ninovom nagradom, otkupljen je u 243 primerka. Najtraženije su knjige koje su deo lektire, a to potvrđuju dela Jasminke Petrović. I ono što je ušlo u lektiru i što nije, otkupljeno je u velikom broju. Samo u Kreativnom centru otkupljene su njene knjige „O dugmetu i sreći (690 komada), „100 lica stolica“ (274), „Leto kada sam naučila da letim“ (468), „O mačkama, notama i bubama“ (223), „Od čitanja se raste“ (331), „Riba ribi grize rep“ (200).

Iako je u vrhu liste, iz Lagune su izrazili nezadovoljstvo i u saopštenju javnosti između ostalog rekli da „su čitaocima uskraćena najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora“. Iz Ministarstva su odgovorili da „iza bledo iskazane brige Lagune za javno dobro stoji isključivo loše prikriveno nezadovoljstvo količinom dodeljenog novca ovom izdavaču“.

Ono što se mnogi pitaju u kuloarima jeste kako je novooformljena Komisija, za tako kratko vreme donela odluku o dodeli sredstava i otkupljenim naslovima. Podsećamo, u oktobru su izdavači digli glas što Konkurs nije završen, i rekli da za to odgovornost snosi isključivo Ministarstvo kulture i informisanja koje je mesec dana pre poništilo otkup i imenovalo novu komisiju. Tek kada se jednog dana budu uporedila i analizirale odluke prethodne i ove komisije, moguće je doneti ispravne zaključke.

Bonus video: Da li se svetska kriza prelila na izdavaštvo i koliko su nam knjige dostupne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare