Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo kulture izdalo je saopštenje koje predstavlja odgovor izdavačkoj kući Laguna povodom iskazanog nezadovoljstva rezultatima otkupa knjiga.

„Izdavačka kuća Laguna u svom saopštenju povodom otkupa publikacija za biblioteke za 2022. godinu pokazala je ili manjak zainteresovanosti za činjenice, ili visok stepen zlonamernosti, a najpre, čini se, i jedno i drugo“, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

„Konkursna procedura za otkup publikacija nije prekršena ni u jednom svom delu, a u najmanju ruku nazivati dokazane direktore srpskih biblioteka, „nestručnim“ maliciozno je i politikantski. Činjenica je da je samo jedan izdavač od njih 200, čija su izdanja otkupljena iskazao svoje nezadovoljstvo rezultatima konkursa, a da je izbor knjiga i izdavača, koje je Komisija za otkup publikacija odabrala, potvrđen i dodeljenim nagradama na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, i to od strane žirija Sajma koju su činili i akademici SANU“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva kažu da „iza bledo iskazane brige Lagune za javno dobro stoji isključivo loše prikriveno nezadovoljstvo količinom dodeljenog novca ovom izdavaču“.

„Istine radi, Laguna je za samo prethodnih pet godina iz budžeta dobila više od 40 miliona dinara. Po svemu sudeći glavni ili čak jedini kriterijum Lagune za ocenu stručnosti komisije je količina novca dodeljena tom izdavaču.“

Podsetimo, Izdavačka kuća Laguna oglasila se juče saopštenjem za javnost u kojem izražava oštru kritiku nedavno završenog otkupa knjiga u organizaciji Ministarstva kulture.

„Upravo završen otkup velika je sramota našeg društva i onih koji se bave kulturom jer su čitaocima uskratili najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora“, kaže se između ostalog u Laguninom saopštenju.

Bonus video: Rumunija predala „Otvorenu knjigu“ domaćinu narednog Međunarodnog sajma knjiga – Francuskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar