Kadar iz filma "Nevinost bez zaštite", Foto: Jugoslovenska kinoteka€

Jugoslovenska kinoteka dodala je na svoj Jutjub kanal digitalno restaurisan prvi zvučni domaći film, "Nevinost bez zaštite" iz 1943. godine.

Reditelj, scenarista i glavni glumac je Dragoljub Aleksić, poznati akrobata i snagator onog doba. Ana Milosavljević igra lepu i siromašnu devojku koja je zaljubljena u njega, ali okrutna maćeha želi da je uda za starog i pokvarenog čoveka. U poslednjem trenutku, Aleksić oslobađa devojku iz zagrljaja razvratnika i uz pomoć akrobatskih veština beži s njom kroz prozor, piše na sajtu Kinoteke.

Snimatelj je bio jedan od pionira kinematografije, Stevan Mišković, koji se bavio i režijom, montažom, snimanjem zvuka, bio vlasnik filmskih preduzeća i sopstvene laboratorije. Kako je još početkom tridesetih prvi kod nas konstruisao tonsku aparaturu i bio osposobljen za snimanje zvuka, došao je na neverovatnu ideju da, zajedno sa Aleksićem, u vihoru ratnog haosa stvori prvi srpski srednjemetražni zvučni film.

Upravnik Arhiva kinoteke, Aleksandar Saša Erdeljanović ističe da je, bez obzira što sva slava obično ide scenaristi, reditelju i glavnom glumcu Aleksiću, jasno da bez tehničkog umeća Miškovića, koji je snimio ton i sliku i montirao zvuk, ovog filma ne bi bilo. Iako arhaična i beskrajno naivna, njihova tvorevina „Nevinost bez zaštite“ posedovala je nepatvoreni šarm i postala drugo ostvarenje po gledanosti u Srbiji za vreme okupacije.

Reditelj Dušan Makavejev snimio je 1968. film istog naslova, stvarajući duhoviti kolaž vremena tadašnjeg i prošlog od izjava svih još živih učesnika i inserata iz originalnog filma.

„Nevinost bez zaštite“ možete pogledati ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar