Foto: Jugoslovenska kinoteka

Digitalno restaurisani dokumentarni film "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" od 56 minuta, snimljen 1932. godine, može se videti na Jutjub kanalu Jugoslovenske kinoteke. Reč je o najznačajnijem filmu o Beogradu između dva svetska rata, kažu iz ove institucije.

Reditelj i scenarista je bio Vojin Đorđević (1897-1985), poznati novinar, fotograf i istoričar filma a snimatelji Josip Novak i Anton Hari Smeh.

Beograd iz 1932/Foto: Jugoslovenska kinoteka

Film je snimljen u produkciji Jugoslovenskog prosvetnog filma, preduzeća koje je tridesetih godina 20. veka snimilo veliki broj turističkih i putopisnih filmova o lepotama Jugoslavije.

Ova filmska freska u celosti prikazuje život, stvaranje, vidike, istoriju i lepote naše prestonice, pisala je ondašnja štampa. U seriji snimaka mogu se videti razni izgledi i delovi varoši, velelepne građevine, saobraćaj, parkovi, znamenitosti i spomenici, ulični život, zanimljivosti, izletišta, pristaništa, svečanosti, sportski život, radovi na modernizovanju prestonice i drugo.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Digitalna kopija, na kojoj su stručnjaci Arhiva Jugoslovenske kinoteke radili nekoliko meseci, premijerno je prikazana 2016. godine na Festivalu nemog filma u Pordenoneu u Italiji. Domaća publika mogla je da ga vidi u programu Fest klasik 2017. godine, kao i u Kinoteci.

Beograd, prestonica Kraljevine-Jugoslavije, fotografija iz 1932-3/Foto: Jugoslovenska kinoteka

Kinoteka će i u narednim danima postavljati odabrana ostvarenja iz svog bogatog fonda na Jutjub kanal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram