Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka poklanja "najbolji jugoslovenski igrani film iz međuratnog perioda", dramu "S verom u Boga" Mihajla Al. Popovića iz 1932. Zansovana na Nušićevoj "Pustoj kući", to je priča o tragičnoj sudbini jedne srpske seoske porodice u Prvom svetskom ratu, za vreme austrijske okupacije.

Posle dokumentarca „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ (1932) Vojina Đorđevića, na Jutjub kanalu Jugoslovenske kinoteke biće postavljen i igrani nemi film „Sa verom u Boga“ u režiji Mihajla Al. Popovića.

Reč je o digitalno restaurisanoj verziji dela koje se smatra najboljim jugoslovenskim igranim filmom u međuratnom periodu, a predstavlja najiskreniju apologiju stradanja i spasenja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, piše u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

Mihajlo Al. Popović (1908-1990), jedan od pionira filma na ovim prostorima, napisao je scenario inspirisan pričom Branislava Nušića „Pusta kuća“.
Film prikazuje tragičnu sudbinu jedne srpske seoske porodice u Prvom svetskom ratu, za vreme austrijske okupacije.

U vreme premijere novine su pisale: „‘Sa verom u Boga’, prvi veliki jugoslovenski film iz doba naših najtežih i najsvetlijih dana, o stradanju Srbije i stvaranju Jugoslavije, prikazaće se ovih dana u Koloseumu. Pored sjajnih slika sa sela, odlično su prikazane borbe naše vojske“.

Popović je bio i direktor fotografije, dok je snimatelj bio Milivoje Radović. Uloge su igrali Ljubiša Jungović Kosmajac, Desa Janojlić, Jelisaveta Dimitrijević, Mita Nikolić, Biserka Milovanović, Gojko Božović i drugi. U snimanju su učestvovali članovi Jugoslovenskog filmskog kluba i žitelji sela Kumodraž.

Dostupna verzija traje 42 minuta. Na osnovu sačuvanih materijala, film su 1988. godine rekonstruisali autor Popović i dr Marko Babac, uz pomoć Varteksa Baronijana, Svetislava Ristića i stručnjaka Kinoteke. Restaurisana verzija je s velikim uspehom prikazana na festivalu nemog filma u Pordenoneu (u Italiji).